YENİ ŞEYLER REHBERİ

‘Türkiye eldeki frekanslarla 5G’yi kullanabilir’

Ericsson Şebeke teknolojilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Turgut Erkul, Yeni Şeyler Rehberi programında eldeki mevcut frekanslarla 5G kullanmanın mümkün olabileceğini dile getirdi.
Sitede oku

Ulaştırma Bakanı Turhan: 5G'yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bir Ar-Ge laboratuvarı açarak Türkiye'den daha fazla patent çıkmasını sağlamayı hedefleyen Ericsson, gerek bilgi birikimi gerekse maddi kaynaklarını bu proje için ülkeye getirdi. Ericsson Şebeke teknolojilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Turgut Erkul, Yeni Şeyler Rehberi programında Ar-Ge'den önümüzdeki yıllarda devreye girmesi beklenen 5G teknolojilerine kadar birçok konuyu paylaştı. Erkul, Ericsson'un mevcut 4G sistemi için cihazları kullanan kurumların 5G ile birlikte aynı frekanslarla GSM hizmeti verebileceğini söyledi:

‘TÜRK YARATICILIĞINI DESTEKLİYORUZ'

"Ericsson dünyada 750 kişilik bir araştırma kadrosuna sahip. Bunlar şirketin patentinin yüzde 50'sine sahip. Türkiye 11. Ar-Ge merkezi oldu. Amaç teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde gideceği alanları bulabilmek. Burada sadece teknoloji değil matematik kimya ve telekomünikasyon gibi alanlarda yapılan araştırmaların ürüne dönüşmeden önce gideceği yönü bulmak amaçlı. Oradaki cevherleri erkenden yakalamak ve teknolojiye yön vermek Şimdiye kadarki 10 merkezde birçok Türk çalışıyordu. Bunlar aslında vatan hasreti çekiyorlardı yabancı ülkelerde. Birçok kişi çok kalifiye bir araştırma yapmak isteyen insanlar mecburen gitmek zorunda kalıyoruz. Burada Ericsson onlara evlerinden ürünlere yön verme işini yapma fırsatı tanıdı. Türk yaratıcılığını destekliyoruz. Türkiye'deki ihtiyaçlar tarafından da şekillenecek ve dünya çapındaki bilgiye dönüşecek. Burada alınan patentlerde patent için çalışanların isimleri yer alacak.

Türkiye için belirlenen konulardan bir tanesi güvenlik diğeri de şebeke mimarisi. Ericsson'un genelde 8 alanı var, Türkiye için bunlar belirlendi. Mesela şebeke mimarisi diğer 6 bölüme dokunuyor. Güvenlik tarafına bakınca IoT gibi her tür cihaz bir hacklenme kapısı. Bu açıklar nasıl kapanır diye bunlara burada bakacağız.

Çalışacağımız kişilerin bize başvurmasını bekliyoruz. Araştırma Ar-Ge'den de önemli. O kişileri bulmakta zorlanıyoruz. Geleceğin teknolojilerine yön vermek isteyen insanları arıyoruz.

‘AVRUPA MOBİLİTENİN ABD HIZIN PEŞİNDE'

5G’de test dönemi başlıyor
4G için yüklü bir miktarda frekans alındı. Sanki yeni frekanslar için ihtiyaç olacak ama dünyada 5G kullanım alanları belirdikçe, 4G ile yapamadıklarımız ortaya çıktıkça yeni frekanslara gireceğiz sanırım. Ericsson'un mevcut frekanslarla 5G desteklemesi çok önemli. Türkiye'de de bu ürünler var. 4G'nin geç gelmesinin en önemli faydalarından biri bu oldu. Ericsson 4G ve 5G'yi aynı radyo cihazında seçip hangisi gerekiyorsa ona göre sahaya veriyor uzaktan müdahalelerle. Mühim olan 5G kumlanabilecek telefonların gelmesi.

2G ve 3G bir yandan devam ediyor Oradaki frekanslar azaldıkça diğer tarafa bunlar 5G tarafına kayacak. 5G'den gerçekten faydalanmak için yeni frekanslar da gerekecek. Avrupa'da birçok yerde 6 ghz altındaki frekanslarla başlayacak. Yüksek hızlar ve fiber yerine 5G kullanılması düşünülen Amerika'da daha yüksek frekanslar kullanılacak. Avrupa'da yüksek hız değil mobilite gerekiyor. Avrupa'da 4-5 ülke yaptı şimdilik sadece. Çok yüksek rakamlar bunlar. Şu anda operatörlerin ne düşündüğünü bilmiyorum ama yüksek frekanslarla çok ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor."

Yorum yaz