YAŞAM

Nobel Barış Ödülü sahipleri: Tecavüz bir savaş silahı olarak kullanılmasın

2018 Nobel Barış Ödülü alan Kongolu jinekolog doktor Denis Mukwege ve IŞİD tarafından kaçırılıp, seks kölesiyken kurtulan Yezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, cinsel şiddete maruz kalanların hak ettiği adalete ulaştırılması ve tecavüzün bir savaş silahı olarak kullanılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.
Sitede oku

Sağlık masrafları için Nobel ödülünü satan fizikçi öldü
Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen 2018 Nobel Barış Ödülü töreninde konuşan Mukwege, "Eğer sürdürülmesi gereken bir savaş varsa, bu, toplumu yok eden 'kayıtsızlığa' karşı savaştır" diyerek suçun sadece faillere değil bu duruma karşı kayıtsız kalanlara da ait olduğunu vurguladı. 

'Mucize Doktor' olarak bilinen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tecavüze uğrayan kadınların tedavi edildiği Panzi Hastanesi'nin kurucusu olan Mukwege, "Ülkemde küçük çaplı seçim hazırlıkları varken askeri hazırlıkların daha geniş çaplı yürütülüyor. Bu seçimlerin; özgür, adil, şeffaf ve barışçıl bir zeminde yapılmamasından dolayı çok endişeliyim" şeklinde konuştu.

Mukwege ayrıca, ülkenin petrol gibi doğal kaynak ticaretinin şiddeti körüklediğini belirtti ve "Güzel arabalara, mücevherlere ve teknolojik aletlere bayılıyoruz. Benim de bir akıllı telefonum var. Bu maddeler ülkemizde bulunan mineralleri içeriyor. Bu mineraller ise genellikle insanlık dışı koşullarda cinsel şiddet kurbanı olan küçük çocuklar tarafından çıkarılıyor" dedi.

2018 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Gerard Mourou'nun kız öğrencileriyle 'striptizli dans' videosu çıktı
25 yaşındaki Murad ise konuşması sırasında cinsel şiddet mağdurları için "Bütün mağdurlar güvenli bir yerde olmayı hak ediyor" ifadelerini kullandı. 

"21. yüzyıldayız, yaklaşık 6 bin 500 kadın kaçırılıp tecavüze uğradı. 3 bininin nerede olduğu hâlâ bilinmiyor" diyen Murad, "Kimse petrol veya silah anlaşması yapmak için uğraştığı kadar bu kadınları kurtarmak için uğraşmıyor" şeklinde konuştu.
Yorum yaz