Lavrov: KGAÖ, AEB ve BDT’de NATO’daki gibi dikte etme durumu yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gibi kuruluşlarda NATO’daki gibi dikte etme durumunun olmadığını, hiçbir üyenin bir diğerine bir şey empoze etmediğini ifade etti.
Sitede oku

Kazakistan haber ajansı Habar’a konuşan Lavrov “Bizim ortak ‘evimizde’, KGAÖ ve AEB’de diğer birlikler gibi, sözgelimi NATO’daki gibi dikte etme durumu yok. Hiçbir zaman hiç kimseye bir şeyi empoze etmiyoruz” dedi.

NATO’nun aksine KGAÖ ve AEB üyesi ülkelerin BMGK’da aynı oyları vermemesinin bunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Lavrov, İttifak’taki baskılar, hatta tehditler nedeniyle ‘tam bir oy birliği’ gözlendiğini ifade etti.

Lavrov “NATO’daki oy birliğinin neler pahasına sağlandığını biliyoruz. Bu kesinlikle partnerce, dostça bir yaklaşım değil, dikte. Evet, orada her zaman ‘daha büyük diğer arkadaşı’ dinlemeye hazır lan bir azınlık olduğunu, geri kalan kısmının da öylece ikna edildiğini, tehditlerle ya da başka şekilde ikna edildiğini biliyoruz. Böyle şeyler KGAÖ’de, AEB’de ve BDT’de hiçbir zaman olmuyor. Bu kuruluşlardaki oy birliği eşit haklara sahip partnerlerin oy birlliği. Azınlığın çoğunluk (ya da çoğunluğun azınlık) üzerinde hakimiyeti yok” dedi.

Lavrov, KGAÖ, AEB ve BDT’de tüm üyeler için hiçbir istisna olmadan çıkar dengesinin korunduğunu belirtti. Lavrov AEB’in kurulması fikrinin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’den geldiğini de hatırlattı.

Yorum yaz