MULTİMEDYA

İTÜ öğrencileri, kanserin erken teşhisinde kullanılabilecek bir cihaz geliştirdi

Sitede oku

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü lisans son sınıf öğrencileri Mehmet Tuğrul Birtek ve Berke Erbaş, kanserin erken teşhisine ilişkin yaptıkları çalışmalar sonucunda bir MEMS cihacı ile bir çip geliştirdi.

1 / 5
Projede önemli bir aşama kaydeden öğrenciler, kanserin erken teşhisi için nanoteknoloji temelli MEMS cihazı ile bir de çip geliştirdi.
2 / 5
İTÜ Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ndeki özel laboratuvarda çalışmalarını sürdüren Birtek ve Erbaş, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon gözetiminde 2 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
3 / 5
Çalışmalarının sonucunda kanser teşhis cihazı geliştirdiklerini belirten Erbaş, ''Geliştirdiğimiz cihaz, testleri laboratuvar ortamından çıkartıp hasta başı tedaviye uygun bir hale getirecek. Proje üzerine çalışarak geliştirmeye çalışıyoruz.'' diye konuştu.
4 / 5
Ürettikleri çipe de değinen Erbaş, ''Çipi kendi özgün tasarımımızı kullanarak ürettik. Bir çipin maliyeti 200-250 lirayken 5-10 liraya indirdik. İnsanlar cihazı alıp çipi takacak. Çipleri kullandıktan sonra da değiştirecekler. Bu çipler eczaneden temin edilebilecek. Cihazı da geliştirerek şeker ölçüm cihazları boyutuna da getireceğiz. Amacımız insanların uzmanlık gerektirmeden tek bir tuşla kanser teşhisi yapabilmesi'' açıklamasında bulundu.
5 / 5
Mehmet Tuğrul Birtek de, proje için patent başvurunu yaptıklarını ifade ederek, çalışmaları laboratuvar ortamında denediklerini söyledi.
Yorum yaz