DÜNYA

ABD'den Suriye'de gözlem noktası açıklaması: Amacımız taciz atışlarında cesaretin kırılması

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ''Amacımız taciz atışları konusunda cesaretin kırılması'' dedi.
Sitede oku

Akar: ABD, Suriye'de gözlem noktalarından vazgeçmeli
Jeffrey, Ankara'da yapılan Suriye konulu 3. ortak çalışma grubu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD temsilcisi, toplantıda Fırat'ın doğusundan İdlib'e, Suriye'ye ilişkin tüm konuları ele aldıklarını belirtti.

'MENBİÇ'TE ATILACAK ADIMLAR YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK'

Menbiç'te yol haritası gereğince çeşitli devriye faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Jeffrey şunları ifade etti:

"ABD'nin Menbiç'te bulunan PYD ve YPG üyelerinin ayrılması ve yerel konseyler ile yerel askeri personel arasında bu örgütlerin üyelerinin yer almaması konusundaki taahhütünü yerine getirerek güvenlik incelemesi (vetting) yapıyoruz. Yıl sonuna kadar kriterleri mümkün olan en kısa sürede sağladığımızdan emin olmak için bazı adımlar daha atacağız. Bunların bazıları Aralık sonuna kadar tamamlanacak".

'MENBİÇ İŞBİRLİĞİ SURİYE İÇİN MODEL'

Türkiye ile ABD'den Menbiç'te yıl sonuna kadar somut ilerleme taahhüdü
Jeffrey, Menbiç işbirliğinin Suriye'nin tümüne barış getirilmesi için model olduğunu vurgulayarak, "ABD ve Türkiye'nin yakın iş birliği olmadan Suriye'de nihai bir çözüm bulunması mümkün değil" dedi.

Bir soru üzerine Jeffrey, Menbiç modelini uygulayabilecekleri diğer alanları ortak planlama sürecinde ele alacaklarını, bu planlamanın başladığını söyledi.

Jeffrey, bu ortak planlamanın Türkiye'yi İdlib'de desteklemeyi de içereceğini ifade etti.

'GÖZLEM NOKTASININ AMACI TACİZ ATEŞİ AÇILMASINDAN VAZGEÇİRMEK'

ABD temsilcisi Jeffrey, Fırat'ın doğusundaki kurulacak gözlem noktalarına ilişkin bir soru üzerine, Savunma Bakanı James Mattis'in bu konuyu yeterince açıkladığını belirtti.

Gözlem noktalarının hedefinin, Türkiye'nin de güvenliği dahil olmak üzere, o bölgedeki güvenliği garantilemek olduğunu dile getiren Jeffrey şöyle konuştu:

"(Gözlem noktalarının) Amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar 'muharebe konuşlanması' değiller. 'Gözlem' noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar".

'ASTANA SÜRECİYLE SORUNUMUZ YOK'

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey'den Astana açıklaması: Fişini çekme vakti
Jeffrey, Astana süreciyle ilgili eleştirisinin hatırlatılması üzerine, eleştirisinin sürece yönelik olmadığını ifade ederek, "Astana süreci işliyor. Bununla hiçbir sorunumuz yok" dedi.

Geçen 6 yılda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının alınmasının ardından geçen 3 yılda, kararın uygulanması için hiçbir adım atılamadığına dikkati çeken Jeffrey, endişe konularının İstanbul Zirvesi'nde zikredildiği üzere Anayasa Komitesi'nin 31 Aralık itibariyle kurulamamış olması halinde "ne yapılacağı" olduğunu kaydetti.

Jeffrey, Staffan de Mistura'nın yerine gelecek yeni arabulucunun sürecin ilerlemeyişinden kimin sorumlu olduğuna bakması gerektiğini söyledi.

'IŞİD'İN YENİDEN YÜKSELMESİNDEN ENDİŞELİYİZ, YPG İLE İLİŞKİ TAKTİKSEL'

YPG ile işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, Jeffrey, "Her zaman söylüyoruz. SDG ile IŞİD'e karşı çalışmamız, kuzeydoğunun insanlarıyla geçici ve taktiksel nitelikte" iddiasında bulundu.

Jeffrey, IŞİD'in Suriye'nin doğusunda yeniden yükselmesinden büyük endişe duyduklarını belirtti.

'KAYGILARI WASHİNGTON'A İLETECEĞİZ'

Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, görüşmelerinde ABD'nin gözlem noktalarından vazgeçmesi ve YPG ile işbirliğini sonlandırması konusundaki hassasiyetleri kendisine ilettiğinin anımsatılması üzerine, "IŞİD ile mücadelede kesinti olmayacağını kendilerine ilettik. Bakan, kuzeydoğudan Türkiye'ye yönelen tehdit konusunda çok açıktı. Bunu Washington'a ileteceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Jeffrey, Gaziantep'te temaslarda bulunmak üzere Ankara'dan ayrıldı.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz