DÜNYA

Eski İngiliz büyükelçi: Suriye'nin kaderini Astana garantörleri belirleyecek

Eski İngiliz büyükelçi Peter Ford, Sputnik'e verdiği demeçte, Suriye'nin kaderinin belirlenmesinde kilit rolü Avrupa'nın değil, Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran'ın belirleyeceğini söyledi.
Sitede oku

Beyaz Miğferler’in Suriye'den İngiltere'ye tahliyesine başlandı
İngiliz diplomat, Rusya ve İran arasındaki işbirliğinin Suriye'nin geleceğinin anahtarı olduğunu kaydetti.

Moskova ve Tahran'ın Ankara ile işbirliği yaparak Soçi'deki anlaşma sayesinde İdlib'de olabilecek kötü gelişmelerin önüne geçtiklerini belirten Ford, Cenevre'de yapılan Suriye görüşmelerinin hiç bir sonuç vermediğini ifade etti.

İngiliz diplomat, "Avrupa ülkeleri farklı bir kategoriye aitler. Ben onları barışı sağlayacak gerçek partnerler olarak görmüyorum. Ancak, Türkiye, Rusya ve İran, Suriyenin kaderini belirleyecek ülkelerdir" dedi.

Rusya ve Türkiye liderleri Vladimir Putin ile Recep Tayip Erdoğan'ın 17 Eylül'de Soçi'de yaptıkları görüşme sonrasında, iki ülke savunma bakanları İdlib'de gerilimi azaltma bölgelerini istikrara kavuşturmak için bir mutabakat imzaladılar.

Astana'daki son görüşmeler garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran heyetlerinin yanı sıra BM özel temsilcisi, Suriye hükümeti ve muhaliflerinden oluşan temsilcilerin katılımıyla Kasım ayı sonunda gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasının Astana sürecindeki tüm katılımcılar ile koordineli olarak yapıldığını, ancak komitenin kimlerden oluşacağı konusunda henüz bir mutabakat sağlanamadığını belirtti.

Yorum yaz