Gazeteci Zeyrek: İmamoğlu, İstanbul’da CHP-İYİ Parti ittifakının ortak adayı olabilir

Gazeteci Deniz Zeyrek, Seyr-i Sabah programında partilerin yaklaşan yerel seçimler için attıkları adımlar ve yaptıkları ittifakları değerlendirdi. Zeyrek, İstanbul’da İmamoğlu’nun adaylığının afiş basma seviyesine kadar geldiğini, CHP-İYİ Parti ittifakınında da kabul gördüğünü dile getirdi.
Sitede oku

BBP, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayacak: AK Parti'yi destekleyeceğiz
Mart ayındaki yerel seçimler için tansiyon hızlandı. Tüm partiler adaylarının tamamına yakınını açıklarken özellikle büyükşehirlerde halen kesinleşmemiş adaylar bulunuyor. Gazeteci Deniz Zeyrek, Seyr-i Sabah programında büyükşehirlerin durumunu ve ittifaklarda yapılan konuşmaların perde arkasını anlattı. Zeyrek, partiler arasında yoğun bir rekabetin beklendiğini dile getirdi:

‘YILDIRIM, İSTANBUL'DA TEŞKİLATLA SORUN ÇIKSIN İSTEMİYOR'

Erdoğan, AK Parti'nin 14 adayını daha açıkladı: Eski CHP'li Sayan, Ağrı için yarışacak
"Cumhur İttifakı'nda başından beri sıkıntılı bir dönem yaşandı., Cumhurbaşkanının geri adım atmasıyla sıkıntılar düzeldi. Daha önce çok sıcak bakmadıkları aday çıkarmama, MHP'yi desteklememe gibi fikirlere tekrar sıcak bakmaya başladılar. Mersin, Adana ve Manisa'da MHP'ye destek verilecek. Ankara İstanbul ve İzmir'de; MHP, AKP'yi destekleyecek bunun karşılığında. Mersin'de bütün partiler kendi adaylarıyla yarışacak gibi görünüyor. İYİ Parti; Denizli, İzmir, Antalya ve Adana'da CHP'yi destekleyecek. Bazı illeri MHP önemsiyor. Örneğin Iğdır'da MHP — HDP arasında yarış var. Kars'ta bekleniyordu ama burada da yine her parti kendi adayını çıkaracak gibi tablo çıktı. Tüm partilerde tek başına girersek kaybederiz bakış açısı çıktı.

AKP'de İstanbul konusunda başta bir takım sıkıntılar yaşanmıştı ilçe adaylarının belirlenmesi konusunda sıkıntılar yaşanmıştı. O yüzden planlanan zamanlamada açıklanmadı. Şu anda Binali Yıldırım Çin'de. Hafta sonu dönecek, döner dönmez adaylığı açıklanacak. Sorun olan konular giderilmiş gibi duruyor. İstanbul yönetimiyle Binali Yıldırım arasında sıkıntılar yaşanmıştı, bunlar giderilmiş gibi gözüküyor. Tüm siyasi partilerde süren yarış AKP'de de var. Cumhurbaşkanı görev süresi maksimum 10 sene. Sonrası için partinin yeni bir cumhurbaşkanı adayı şekillendirmesi gerekiyor. Böyle bir yarış ve çekişme ortaya çıkmış vaziyette. İstanbul'da da bu yarışın sonuçları var. İstanbul il yönetimini Binali Yıldırım'ın tamamen ele geçirmesini istemeyen gruplar var. Partiler kendilerini koalisyon ittifaklarına mecbur hissediyorlar gerçeği, Binali Yıldırım'ı elini güçlendiriyor. Kadir Topbaş iki projesini Belediye meclisinden geçiremedi. Bu yüzden de istifa etti. Binali Yıldırım da benzer bir şeyi yaşamamak için tavrını net koydu.

Ekrem İmamoğlu, kendisi için 'CHP'nin İstanbul adayı olduğu kesinleşti' denen tweeti beğendi
Ankara'nın İYİ Parti'ye kalabilme ihtimalini yazdım. Üst düzey bir yetkili ile görüştüm ve durumun bu yönde gittiğine dair görüş verdiler. CHP Ankara partisidir, Atatürk'ün milletvekili olduğu şehirdir. CHP Ankara'dan aday çıkarmazsa tuhaf bir durum olur. Bu kadar ciddi bir adım neden atılıyor diye sorunca şunu gördüm: İstanbul, Balıkesir, Bursa, Denizli, Antalya, Adana gibi şehirlerin tamamında İYİ Parti desteği gelebilir. İYİ Parti Antalya'da iyi oy aldı ve CHP ile ittifak yaparsa gerçekten AKP-MHP ittifakını geçebilir. Benim gördüğüm kadarıyla Kılıçdaroğlu orayı burayı kazanalım bakış açısı yerine AKP'yi geriletmek istiyor. Özhaseki oldukça dezavantajlı başladı: Ankaralılar Kayserililere oy vermez gibi bir cümle dile getiriliyor. Cümlenin hiçbir dayanağı yok ama insanlar bunu içselleştiriyor. Bu dezavantaj, Mansur Yavaş için olumlu bir ortam oluşturursa Ankara'nın el değiştirmesine neden olabilir.

‘MELİH GÖKÇEK SİYASETİ DÜŞÜNMÜYOR AMA OĞLU İÇİN BİR SİYASİ ÇABASI VAR'

'Melih Gökçek kendi adına anketler yaptırıyor'
Melih Gökçek kendisi siyaseti düşünmüyor. Ama oğlu Osman Gökçek için bir siyasi çabası var. Hayal kırıklığına uğratılırsa Özhaseki hakkında sıkıntı yaratabilir. CHP İstanbul için Ekrem İmamoğlu neredeyse tamam, afişlerin basılması seviyesine kadar gelinmiş. İYİ Partililer bu isme de sıcak bakıyor. İttifakın adayı olabilir. Reklam propaganda çalışmalarına bile başlanmış. İYİ Parti de desteklerse diğer aşamalara geçilebilir. CHP'de aday olamayan isimlerde hoşnutsuzluk olabilir. Ama partiden geldiği için bunu sindirebilirler. Gürsel Tekin ben aday olmasam da aday olan kişiyi desteklerim demişti. Gürsel Tekin, Kadıköy'de görev yapmış bir isim Kadıköy Belediye Başkanı belirlenmesinde etkin olabilir. Ancak İmamoğlu için biz destek vermeyiz diyen kimse yok. Ekrem İmamoğlu çok yıpranmamış çok kutuplaşmamış olduğu için herkesin desteğini alabilir.

‘AKP GÜCÜNÜ KAYBETTİĞİNDEN BERİ KUTUPLAŞMA İHTİYACI DUYUYOR'

Gezi dosyasının ısıtılmasını doğal buluyorum. AKP'nin kendi doğal gücünü kaybettiğinden beri bir kutuplaşma ihtiyacı duyuyor. Her seçim döneminde bir düşman bulup onun üstesinden geliniyordu ve onun siyaseti yapılıyordu. Bu seçimde çok düşman kalmadı. FETÖ'nün üstesinden gelindi, PKK sorunu çok kalmadı. Demirtaş ve HDP'lilerin çoğu içerde. Eskiden Doğan grubu düşmanlaştırılırdı Demirören'e geçti. Kutuplaşacak kimse kalmadı."

Yorum yaz