‘ABD'NİN AMACI TÜRKİYE'Yİ ASTANA DENKLEMİNDEN UZAKLAŞTIRARAK SÜRECİ ENGELLEMEK'
"Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci son derece başarılı olmuş ve Suriye'nin makus talihini değiştirmiştir. Dolayısıyla bu süreci, Cenevre süreciyle mukayese etmenin hiçbir anlamı yoktur. Amerika, şimdi Türkiye'yi Astana ortaklarından uzaklaştırarak 'bir taşta iki kuş vurmak' istemektedir. Çünkü neticede, her ne kadar üvey evlat muamelesi görse bile, ulusal çıkar alanlarının hemen hemen tamamı tekmelense bile Türkiye geleneksel olarak Batı kulübünün üyesidir. Ama ABD ve Avrupa Birliği genel olarak Türkiye'yi Batı kampında tutmak için elinden geleni yapmaktadır. Bütün Batılı yayın organlarındaki ciddi jeopolitik analizlerde Türkiye'nin mutlaka Batı kulübünde tutulması gereğinin altı çizilmektedir. Bu çerçevede Jeffrey'nin bu sözleri son derece kritik bir anlam ifade etmektedir. Çünkü doğrudan doğruya 'Astana'nın fişini çekmek gerekir' demektedir. Peki, Astana'nın fişi nasıl çekilecek? Türkiye'yi çektiğiniz zaman doğal olarak Astana'nın fişi çekilmiş olacaktır."
‘TÜRKİYE'DEKİ ABD KARŞITLIĞI ÇOK BÜYÜK, ANKARA ARTIK KENDİ COĞRAFYASINA SIRTINI DÖNEMEZ'
"Türk ulusunun büyük bir çoğunluğu Amerika'yı bir tehdit olarak algılamaktadır. Bu sebeple ABD'yle yakınlaşmak sadece hükümetin verebileceği bir karar değildir. Kaldı ki Amerika'nın Bulgaristan ve Romanya'da konuşlanması, Yunanistan'da askeri üs almak için çabaları, Kıbrıs'la ilgili söylemleri, demeçleri, Doğu Akdeniz'de Türkiye aleyhindeki her projenin merkezinde olması da Amerika'nın Türkiye'nin bütün ulusal çıkar alanlarına saldırdığını göstermektedir."
‘AMACI BÖLGEYE YERLEŞMEK OLAN ABD, TÜRKİYE'Yİ MENBİÇ'TE OYALIYOR'
ABD'nin Fırat'ın doğusunda Türkiye sınır hattına 12 ayrı gözlem noktası kurmayı planlarına da değinen Polat "ABD'nin politikası mutlaka kopma, tıkanma noktasına gelecek. Zira Amerika düşmanca, Türkiye'yi tehdit eder mahiyette 12 gözlem noktası Türkiye'ye karşı kuruyor. Batı hep sembollerle hareket eder, ABD de Türkiye'nin İdlib'deki 12 kontrol noktasına karşılık 12 rakamı belirlenmiş. Ancak eğer Kuzey Suriye'de bir terör devletçiği kurulursa Türkiye nefes alamaz. Jeopolitik olarak ülkenin güneyine set çekilir ve güneydeki Müslüman ülkelerle irtibatı kesilir. Düz sınırlar olduğu için Türkiye'ye yönelik bir terör üssü olur bu bölge. Dolayısıyla hiçbir ulusal devlet böyle bir şeyi kabul etmez" diye konuştu.
‘TÜRKİYE ABD'YE KARŞI BÖLGE ÜLKELERİYLE BİRLEŞMELİ'
‘TÜRKİYE, FIRAT'IN DOĞUSUNA ODAKLANABİLMEK İÇİN İDLİB'İ HIZLA ÇÖZMELİ'
Türkiye'nin bu denklemdeki rolünün belirleyici olduğunu söyleyen Polat "Dikkat ederseniz İdlib'te inanılmaz derece Batı ülkeleri Türkiye'yi destekledi. Türkiye'nin de bu tuzağa düşmek yerine Fırat'ın doğusuna odaklanabilmek için İdlib sorunu hızla çözülmeli. Oyalama, olayı yokuşa sürme, zamana oynama ne Türkiye'ye ne de Türkiye'nin ortaklarına hiçbir şey kazandırmaz" diye ekledi.