Jeffrey'nin açıklamaları, Ankara ziyareti, İdlib üzerinden Rusya'dan verilen son mesajlar eşliğinde ABD-Rusya ekseninde Türk dış politikasını Sözcü Gazetesi Ankara temsilcisi ve yazarı Zeynep Gürcanlı ile konuştuk.
‘DÖRTLÜ ZİRVEDE MENÜDE ABD VARDI'
Zeynep Gürcanlı'ya göre, James Jeffrey'nin ‘Astana'nın fişinin çekilmesine' yönelik sözlerini söylediği zemin önemli. Bu sözlerin Türkiye'nin dışlandığı bir grup ülkelerle yapılan toplantıda sarf edildiğini, aralarında Mısır ve Suudi Arabistan'ın bulunduğunu anımsatan Gürcanlı, "Diplomaside bir laf vardır, eğer o toplantıda değilseniz bilin ki menüdesiniz" atfını tekrarlarken, Türkiye'nin Fransa, Almanya ve Rusya ile İstanbul'daki zirvesinde de ‘menüde ABD'nin bulunduğunu' söyledi. Gürcanlı diğer yandan da Astana sürecindeki sıkıntılı duruma dikkat çekti:
‘İDLİB KONUSUNU ÇOK KONUŞACAĞIZ'
Gürcanlı diğer yandan son Astana toplantılarında Anayasa Komisyonu bağlamındaki sıkıntılara dikkıat çekerken, Ankara'nın Soçi mutabakatını gerçekleştirmekte yaşadığı zorluklara karşılık özellikle Suriye tarafının söyleminin altını çizdi. Gürcanlı'ya göre ABD'nin son tutumunda da bu süreçte yaşanan zorlukları görmesinin etkisi var:
‘ASTANA SÜRECİNİ İRANSIZ HALE GETİRMEK AMERİKA'NIN EN BÜYÜK İSTEKLERİN BİR TANESİ'
Gürcanlı, Astana sürecini İransız hale getirmenin ABD'nin en büyük gayesi olduğunu söyledi. İdlib'te önümüzdeki günlerde çeşitli gelişmeler yaşanabileceğini söyleyen Gürcanlı, Türkiye'nin bu durumda ne ABD ne de Astana ortaklarını karşısına almayacağı görüşünü dile getirdi:
‘GEREK TÜRKİYE GEREK RUSYA'YA YÖNELİK ŞAPKADAN TAVŞANLAR ÇIKABİLİR'
Gürcanlı, ABD Başkanı Trump'ın Rusya ile iddia edilen ilişkileri nedeniyle başının derde girmiş olduğuna dikkat çekerken, Türkiye'ye karşı tutumun da biraz daha yumuşadığı değerlendirmesini yaptı. Gürcanlı, önümüzdeki dönemde ABD tarafından Türkiye ve Rusya'ya yönelik ‘şapkadan tavşanlar çıkabileceği' görüşünü dile getirdi:
‘AVRUPA BİRLİĞİ İLE ÜYELİK MÜZAKERE BAŞLIĞI AÇILMASI KIBRIS'A BAĞLI'
ABD ile Rusya arasında sıkışan Türkiye'nin bir yandan da AB'ye baktığını anlatan Gürcanlı'ya göre ancak o cephede sadece ‘işbirliği' kartı var ve üyelik artık devre dışı. Gürcanlı bu durumda Kıbrıs meselesinin etkili olduğunu dile getirdi:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.