DÜNYA

'İstanbul Boğazı’yla ilgili girişim Kiev’in tutarsızlık derecesini ortaya koyuyor'

Ukrayna’nın Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamayı değerlendiren Rus siyaset uzmanı Aleksandr Asafov, bu girişimin Kiev’in ‘tutarsızlık derecesini’ ortaya koyduğunu belirtti.
Sitede oku

'İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını isteyen Ukrayna, uluslararası deniz hukuku sistemini yıkmak istiyor'
Sputnik radyosuna konuşan Rus siyaset uzmanı Aleksandr Asafov, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko’nun Kiev’in Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Asafov, “Kiev’dekiler, kendilerine göre dünyadaki politik sürecinin katılımcılarını Rusya'yı etkileme, ona yeni yaptırımlar uygulama, çeşitli konularda kısıtlama getirme çağrıları içeren açıklamalarla sürekli olarak çeşitli derecelerde tutarsızlıklar üretiyorlar. Bazen Amerikalı meslektaşlar da onları destekliyor. Ancak bu durumda yerine getirilmesi için herhangi bir gerçekçi dayanak içermediği görülen bir talep söz konusu. Elbette ki (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, söz konusu açıklama Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından duyurulsa dahi bu talebe kulak vermeyecek” diye konuştu.

1936’ da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre savaşların olmadığı dönemlerde Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin, önceden Türk makamlarına bilgi vererek İstanbul ve Çanakkale boğazlarından her türlü askeri gemilerini geçirme hakkı bulunuyor. Türkiye sadece savaş durumunda, savaşa katılan tüm taraflara boğazlarını kapatma hakkına sahip.

Yorum yaz