DÜNYA

Rus hukukçu Ukrayna’nın İstanbul Boğazı'nı Rus gemilerine kapatma isteğini değerlendirdi: Tek ülkeye yönelik yasak uygulanamaz

Rus hukuk uzmanı Suren Avakyan, Kiev’in Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamayla ilgili yorumunda uluslararası hukuk normlarına göre böyle bir yasağın tek ülkeye uygulanamadığını söyledi.
Sitede oku

'Ukrayna, Türkiye'den İstanbul Boğazı'nı Rus gemilerine kapatmasını isteyecek'
Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) Anayasa ve İdare Hukuku Kürsü Başkanı Prof. Suren Avakyan, Sputnik'e verdiği demeçte Rusya ve Ukrayna arasında gerilim yaşanmasına neden olan Kerç boğazındaki olay sonrasında Kiev'in Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edeceği yönündeki açıklamayı değerlendirdi.

'BU KONUDA ULUSLARARASI BİR ANLAŞMA MEVCUT'

Avakyan, "İstanbul Boğazı Türkiye demek, eğer o herkesin, bizim ve diğer ülkelerin kullandığı uluslararası bir boğazsa, Ukrayna'nın onunla ne alakası var? Bu konuda uluslararası bir anlaşma mevcut. Eğer karar alınıyorsa, ondan herkes yararlanıyor. Eğer yasak varsa, herkesi kapsıyor. Bu durumda aniden Rusya'ya yasak konacaksa diğerleri (boğazı) kullanmaya devam mı edecek? Bir tarafa yönelik önlem alınamaz" dedi ve ekledi:

"Eğer konular uluslararası hukuk çerçevesinde çözüldüyse, uluslararası toplum da herkes için geçerli olacak karar alır."

Daha önce Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, Kiev yönetiminin Türkiye ve uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep etmeyi planladığını açıklamıştı.

Yorum yaz