GÖRÜŞ

‘NATO ülkelerinden sadece Türkiye bağımsız olarak silah seçme hakkını savunuyor’

Rus uzman Aleksandr Jilin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının yalnızca F-35 teslimatını değil, diğer ABD'li şirketler tarafından üretilen CH-47F Chinook helikopteri, F-16 uçakları ve UH-60 Black Hawk helikopterlerinin alımını da etkileyebileceği haberini değerlendirdi.
Sitede oku

Pentagon: S-400 anlaşması sadece F-35 alımını değil, F-16 ve Black Hawk helikopterlerini de etkileyebilir
Sputnik'e konuşan Rusya Ulusal Güvenlik Uygulama Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Aleksanr Jilin, "ABD askeri doktrininin açık kısmını okursanız, Amerikan ordusu işgalci fonksiyonlara sahip ve diğer ülkelerin ve kıtaların topraklarında savaşmak için kuruldu. S-400, tamamen savunma amaçlı silah, gerçi çok etkili. Ülkenin gökyüzünü koruyor, düşmana ülkeyi bombalama fırsatı vermiyor. ABD dışında hiçbir ülke, Rus silah alımı konusunda bu kadar endişe etmiyor, çünkü Türkiye ve Rusya dahil her bir ülkeyi vurma ihtimaline yer veren ABD dışında tüm ordular işgalci niteliğe değil savunma niteliğine sahip" dedi.

‘ABD'NİN NATO'DA PARTNERİ YOK, KENDİ KOŞULLARINI DİKTE ETMEK İSTEDİĞİ ÜLKELER VAR'

ABD'nin NATO'dan müttefiklerine yönelik tutumunu eleştiren Jilin, Washington'un sadece kendi koşullarını dayatmaya ilgi duyduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

‘S-400’ler konusunda itişme yaşansa da ABD’nin Türkiye’yi NATO dışına itmesine izin verilmez’
"ABD'nin NATO'da partnerleri yok, kendi kurallarını dikte ettiği ve sadece Amerikan yapımı silah almaya zorladığı ülkeler var. Bu ittifakın askeri kısmını Amerikan generaller yönetiyor. Hangi silaha ihtiyaç olduğunu kendisi karar veren bağımsız bir ülke olarak çalışma ve hareket etme niyetinde olduğunu söyleyebilen tek ülke Türkiye. Eğer Türkiye, ittifak içinde bu konuda yapılacak oylamada sıkı bir duruş sergilerse Amerikalılar hiçbir şey yapamayacak, çünkü kararın alınması için ortak konsensüse ihtiyaç var".

Ankara'nın silah konusunda durumu değerlendirdiğini ve seçimini, stratejik ve ekonomik bakış açısından kendisi için daha elverişli tekliften yana kullandığını belirten Jilin, Türkiye'nin hava kuvvetleri ve nükleer olmayan füzeler alanlarında da Rusya'yla işbirliğini geliştirerek savunma sistemini güçlendirebileceğini kaydetti.

Yorum yaz