Konferans katılımcıları, Sovyet liderinin İngiliz başbakana bir papak, hikaye kahramanlarının porselen figürleri ile Puşkin'in ‘Balıkçı ve balık hakkında bir masal' kitabını hediye ettiğini anlattı.
Tahran Konferansı'na kadar Churchill çeşitli bahanelerle ikinci cephenin açılmasını geciktirdi. Ancak, Kızıl Ordu'nun 1943 yazında Kursk'ta elde ettiği zaferden sonra, Sovyetler Birliği'nin tek başına Almanya'yı yenebilecek durumda olduğu anlaşıldı. Bu nedenle, uluslararası arenadaki pozisyonunu kaybetmemek için ikinci cephenin açılması Birleşik Krallık için gerekli oldu.
Churchill savaşın son günlerine kadar Kızıl Ordu'nun ilerlemesini durdurabilmek için çaba harcadı, ancak başarısız oldu. Savaştan sonra SSCB jeopolitik etkisini artırdı. Aynı zamanda, üç yüz yıl boyunca "denizlerin hakimi" sayılan Büyük Britanya, İngiliz İmparatorluğu'nun çöküşünden dolayı bu statüsünü kaybetti.
Devyatov verdiği röportajda, okuyucuların çoğunun bilmediği Tahran Konferansı'nın hazırlık çalışmaları ve Sovyet heyetin güvenliğiyle ilgili ayrıntıları da anlattı.
Çarşamba günü SSCB, ABD ve İngiltere liderleri Joseph Stalin, Franklin Roosevelt ve Winston Churchill'in tarihi toplantısının 75. yıl dönümüydi. Liderler, konferansta Hitler Almanyası, müttefiklerinin tamamen yenilgiye uğratılması ve dünyanın savaş sonrası düzenlenmesi planları üzerinde anlaştılar.