DÜNYA

ANKASAM Başkanı Erol: Türkiye, Ukrayna’nın talebiyle İstanbul Boğazı’nı Rusya’ya kapatmayacak

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye’nin, Ukrayna’nın İstanbul Boğazı’nı Rus gemilere kapatma talebini karşılamayacağını belirtti.
Sitede oku

'Ukrayna, Türkiye'den İstanbul Boğazı'nı Rus gemilerine kapatmasını isteyecek'
Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko'nun, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime sebep olan Kerç Boğazı'ndaki olay sonrasında uluslararası toplumdan İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılmasını talep edecekleri açıklamasını değerlendiren Erol, Sputnik'e açıklamasında, Türkiye'nin, Ukrayna'nın İstanbul Boğazı'nı Rus gemilere kapatma talebini karşılamayacağını söyledi. Montrö'ye işaret eden uzman, Kerç Boğazı'nda yaşananlara benzer olayların Rusya'nın boğazdan geçişine engel olamayacağını vurguladı. Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki krizle ilgili duruşunu net bir şekilde belirlediğini kaydeden Erol, Ankara'nın bu sorunun en kısa zamanda çözüme kavuşturulmasını istediğini ve Karadeniz'de güvenlikten yana olduğunu söyledi.

'KIŞKIRTAN TARAFLAR KENDİ ÇIKARLARINI ARIYOR'

Sorunun sadece Karadeniz'in huzuru olmadığını, bölgedeki her bir krizden üçüncü ülkelerin faydalanabileceğini dile getiren Erol, bu tür ülkelerin kendi çıkarlarını güttüğünü, müdahale etmek için bölgedeki sorunları körüklediğini ifade etti. Bu durumda iki ülke arasındaki krizin uluslararası krize dönüştüğünü ve kışkırtan tarafların bu tür krizlerde kendi çıkarlarını aradığını söyleyen ANKASAM Başkanı, buna ne Rusya ne de Türkiye'nin ihtiyacı olmadığını, bu yüzden her iki taraftan çeşitli diplomatik çabaların gösterildiğini belirtti.

'TÜRKİYE, KERÇ OLAYINDA RUSYA İLE AYNI SAFTA YER ALACAK'

'Ukrayna'nın İstanbul Boğazı'nın Rusya'ya kapatılmasını istemek için hukuki dayanağı yok'
Ukrayna'nın bu krizi uluslararası boyuta taşımaya başarması ve Karadeniz'e üçüncü ülkelerin ‘barış gücünün' sızmaya başlaması durumunda Rusya ve Türkiye'nin çıkarlarına büyük darbenin vurulacağının altını çizen Erol, Suriye'deki ortak çabalar, ortak enerji projeleri sayesinde çok yakınlaşan Rusya ve Türkiye'nin bunu istemediğini, bu yüzden Kerç olayında da aynı safta yer alacağını söyledi.

Ukrayna'nın Kerç Boğazı'ndaki eylemleri, bölgedeki zaten kırılgan olan durumu riske atan "açık bir provokasyon" olarak nitelendiren uzman, bunun Ukrayna dahil hiçbir ülkeye fayda sağlamayacağını belirterek, "Peki Ukrayna neden bunu yapıyor? Aslına soru şöyle sorulmalı: Ukrayna bunu kendisi mi yapıyor yoksa birileri onu buna zorluyor mu? Zira Kırım sorunu, Ukrayna'nın açık bir şekilde Batı ve NATO'nun tarafına geçmesi yüzünden çıktı. Böyle olmasaydı, bugün dünya Kırım sorununu yaşamazdı, yarımada eskiden olduğu gibi yine Ukrayna'nın olurdu" dedi.

'UKRAYNA DAHA DİKKATLİ OLMALI'

‘Türkiye, Ukrayna için Montrö’yü ihlal etmeyecek’
Her bir ülkenin bağımsız olmaya çalıştığını ancak pas geçilmeyecek jeopolitik faktörün olduğunu ifade eden ANKASAM Başkanı, "Ukrayna'nın jeopolitik durumu şöyle ki, Rusya bu ülkeyi ya dost ve müttefik ya da tampon bölge olarak görmeye hazır, ama kesinlikle düşman safında görmeyi kabul etmiyor. Ukrayna bunu beğense de beğenmese de bu bir gerçek" yorumunda bulundu.

Ukrayna'nın, Rusya ve NATO'yu birbirinden ayıran tampon bölge statüsünü sürdürdüğü sürece Moskova'nın bunu kabul ettiğini ve hiçbir sorun yaşanmadığını hatırlatan Erol, ancak Kiev'in 2013'te ani bir şekilde Batı'nın safına geçtiğini, Rusya'nın da bunu ulusal güvenliğine doğrudan tehdit olarak gördüğünü, bu yüzden Kırım sorununa ve Kerç Boğazı olayına yol açan adımların atıldığını söyledi. Uzman, Ukrayna'nın daha dikkatli olması ve jeopolitik faktörü dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Yorum yaz