DÜNYA

'Suriye'nin kuzeyinde kurulacak gözlem noktaları konusunda Türkiye'yi bilgilendirdik'

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sen Ryan, Suriye sınırında kurulacak gözlem noktalarının amacının Suriye'den kaçıp Türkiye'ye girmeye çalışacak IŞİD militanlarını durdurmak olduğunu söyledi.
Sitede oku

ABD, Fırat'ın doğusunda Türkiye sınırına gözlem noktaları kuracak: Amaç, YPG'ye müdahaleye engel olmak
Albay Ryan, video konferans yöntemiyle ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak, Irak ve Suriye'de devam eden IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Albay Ryan, Türkiye ile ABD'nin Menbiç'te yürüttüğü ortak devriyelerin, terör örgütlerinin bu bölgeye girmesini engellediğini ve bölgenin iyileşmesine katkı sağladığını kaydetti.

ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğu sınırına gözlem noktaları kuracağını hatırlatan Ryan, şunları söyledi:

"ABD kuvvetleri, Orta Fırat Vadisi'nden kuzeye, Türkiye'ye kaçacak olan IŞİD militanlarının kaçış yollarını kapatmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusunda gözlem noktaları kuruyor. Bu gözlem noktaları aynı zamanda daha fazla şeffaflık ve Türkiye'nin IŞİD unsurlarından daha da iyi korunmasını sağlayacak".

"ABD'nin, bu gözlem noktaları konusunda SDG ismini kullanan YPG'ye danışıp danışmadığına" ilişkin sorusuna Ryan, "Hayır, bu operasyonlara ilişkin (ABD) Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon kurduk ve Türkiye'yi bilgilendirdik çünkü bunlar Türkiye sınırında olacak" yanıtını verdi.

ABD’nin Suriye'nin kuzeyinde gözlem noktaları kurma planının sebebi ne?
Ryan, sınır bölgesinde kaç gözlem noktası kuracakları konusundaki soru üzerine, şu anda sadece bazı noktaları tespit ettiklerini, henüz herhangi bir gözlem noktası kurmadıklarını ifade etti.

'BU, SURİYE'NİN KUZEYDOĞU BÖLGESİNİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİKTİR'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gözlem noktaları konusundaki tepkisi hatırlatılarak bu gözlem noktalarıyla YPG'nin korunmasının da hedeflenip hedeflenmediğine ilişkin soruya ise Ryan, "Bu, Suriye'nin kuzeydoğu bölgesinin güvenliğini sağlamaya yöneliktir ve Türkiye'nin kaygılarını da dikkate alır. Dolayısıyla bu önemlidir. Onlar hem NATO ortağı hem de Koalisyon ortağıdır" cevabını verdi.

Albay Ryan, Türkiye'nin bu konuda onayının alınıp alınmadığına ilişkin soru üzerine "Türkiye bu konuda tamamen bilgilendirildi" ifadelerini kullandı.

'SDG'Yİ DAHA ÖNCE EĞİTTİK VE ORTA FIRAT VADİSİ'NDEKİ BAŞARILARI BUNU KANITLADI'

Albay Ryan, YPG'nin siyasi kolu PYD'nin, ABD ile İran'a karşı bir yıllık bir anlaşma yaptığı ve bu anlaşma kapsamında ABD'nin 30 bin kişiyi eğiteceğine ilişkin açıklamasını yalanlayarak, böyle bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Ryan, "SDG'yi daha önce eğittik ve Orta Fırat Vadisi'ndeki başarıları da bunu kanıtladı ancak şu anda herhangi bir fiziksel anlaşmayı takip etmiyoruz" diye konuştu.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz