DÜNYA

Lavrentyev: İdlib’de Nusra’nın 15 bin üyesi var

Suriye’nin İdlib bölgesinde yaklaşık 15 bin Nusra militanının kaldığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova’nın İdlib’de düzeni sağlamaya yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.
Sitede oku

'Rusya, İdlib’den Halep’i vuran gruplar için Türkiye’yi uyardı'
Lavrentyev, "İdlib bölgesinde, Nusra'nın oldukça büyük varlığı sürüyor. Örgütün 15 binden fazla militanı var orada. Ilımlı muhalefete bağlı silahlı oluşumların bu sorunlu bölgedeki mevcut durumla baş edebileceğini ve tek başına düzeni sağlayabileceğini umuyoruz" diye açıkladı.

Rus yetkili, "Ama eğer gerekirse elbette her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Buna Suriye hükümet ordu birliklerinin katılımı da dahil" diye ekledi.

‘YAKLAŞIK 7.5 MİLYON SURİYELİ TÜRKİYE, ÜRDÜN VE LÜBNAN'A KAÇTI'

Lavrentyev ayrıca Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların sayısını açıkladı.

Kazakistan'daki Astana-11 zirvesinin ilk günün ardından basın toplantısında konuşan Lavrentyev, "Halihazırda Türkiye'de yaklaşık 3.5, Ürdün'de yaklaşık 2.5, Lübnan'da da yaklaşık 1.5 milyon Suriyeli sığınmacı kalıyor. Onların onurlu ve gönüllü bir şekilde evlerine dönmesi için tüm koşulların sağlanması gerekiyor" dedi.

ABD, Türkiye sınırındaki her kente 5 gözlem noktası kuracak: YPG'liler de görev alacak
Lübnan'da Suriye'ye dönenlerin sayısının 27 bini geçtiğini belirten Rus diplomat, "Bir ay öncesine kadar Ürdün'den dönenlerin sayısı 1-1.5 bindi, halihazırda bu sayı, Lübnan'dan dönenlerin sayısına neredeyse ulaşmış durumda, yani 24-25 bin gibi bir rakam verebiliyoruz. Bu, Suriye hükümetinin, sığınmacıların daimi ikamet yerlerine dönmesi için gereken koşulları yarattığını gösteriyor. Suriyeliler evlerine dönüyor ve kendilerini rahat ve güvende hissediyor" ifadelerini kullandı.

‘ABD'NİN SURİYE'DEKİ VARLIĞIYLA İLGİLİ BELİRSİZLİK HERKESİ RAHATSIZ EDİYOR'

ABD ve uluslararası koalisyon üyesi bazı ülkelerin, IŞİD'e karşı mücadelede Kürt oluşumlara yardım bahanesiyle Suriye'deki varlığının halen Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, İran ve Türkiye için anlaşılmaz olduğunu kaydeden Lavrentyev, üye sayısı 60 bini bulan ve ABD'den her türlü yardım alan YPG'nin gücünün, Suriye'de sayıları 1.5 bini geçmeyen IŞİD militanına karşı mücadele etmeye yetmediğine kuşkuyla baktığını söyledi.

Rus temsilci, "Demek sorun farklı. Demek ABD bunu, belirsiz bir süre için askeri varlığını gerekçelendirmek için kullanıyor. Bu da tüm garantör ülkelerin ortak endişe kaynağı" diye konuştu.

Yorum yaz