DÜNYA

'Türkiye sınırındaki gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte YPG de olacak' iddiası

ABD'nin Ankara'nın PKK'nın Suriye kolu gördüğü YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki bölgelerin Türkiye ile sınırına gözlem noktaları kurma planıyla ilgili yeni iddialar dile getirildi. Ankara'nın rahatsızlık ifade ettiği gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte YPG dahil DSG'nin de olacağı ileri sürüldü.
Sitede oku

ABD, Fırat'ın doğusunda Türkiye sınırına gözlem noktaları kuracak: Amaç, YPG'ye müdahaleye engel olmak
Londra'da yayımlanan Eş Şark El Avsat'ın İbrahim Hamidi imzalı haberi, ABD'nin 30 bin DSG üyesine 1 yıllık askeri eğitim vermek için anlaşma yaptığı, bunların halihazırda IŞİD'le savaşan 60 bin DSG üyesini takviye edeceği belirtildi.

Haberde DSG'nin IŞİD'le savaşın yanısıra İran güçlerinin kuşatılıp Suriye'den çıkarılmasıyla görevlendirileceği istihbaratının yanısıra bir iddiaya daha yer verildi. Eş Şark El Avsat'a konuşan YPG/DSG kaynakları, gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte DSG mensuplarının da bulunacağını söyledi.

'ABD BİZİM ARKAMIZI KOLLAMAK İÇİN KURUYOR'

ABD, 30 bin DSG'liyi eğitecek: Amaç İran'ı Suriye'den çıkarmak
Erbil merkezli K24'e konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud da ABD'nin kuracağı gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte YPG'nin olacağını söyledi. Mahmud şu iddiada bulundu: 

"Biz IŞİD'e karşı operasyon düzenlendiğimizde Türkiye de bize karşı saldırı düzenledi. Bu yüzden IŞİD'e karşı saldırılarımızı iki kez durdurduk. Bizim operasyonlarımız kesintiye uğramasın diye ABD bu gözlem noktalarını kuruyor."

'İLKİN TEL ABYAD İLE KOBANİ'YE'

Eş Şark El Avsat'a konuşan YPG kaynağı şunları söyledi:

IŞİD, DSG'li esirleri boğazlarını keserek öldürdü
"IŞİD'e karşı Suriyeli müttefiklerinin arkasını kollamak için ABD, Türkiye sınırında Tel Abyad'da üç, Kobani'de iki gözlem noktası kurmaya başladı. Bu beş gözlem noktasını yine Türkiye sınırındaki Rasulayn, Amuda, Derbassiyah'da kurulacak gözlem noktaları izleyecek."  

İRAN'I ÇIKARIP AMERİKAN FORMÜLÜ DAYATMA HESABI

Bu adımın dahil olduğu  Amerikan stratejisinin üç hedefi ise şöyle: IŞİD'le yeniden ortaya çıkmasını önleyecek şekilde savaşmak, İran'ı Suriye'den çıkarmak ve Suriye'de ABD'nin arzuladığı siyasi çözüm yönünde baskı yapacak ortamı oluşturmak.

AKAR RAHATSIZLIĞI AMERİKALILARA İLETTİ

Bakan Akar'dan 'gözlem noktası' tepkisi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Suriye'nin kuzey sınırında gözlem noktaları kurma planından duydukları rahatsızlığı ABD'li muhataplarıyla paylaştığını belirtmişti. "Bu tür uygulamaların bölgedeki karmaşık durumu çok daha karmaşık hale getireceğini düşünüyorum" diyen Akar, şöyle konuşmuştu:

"ABD askerleri tarafından Suriye sınırına kurulacak gözlem noktalarının ülkemizdeki algıyı son derece olumsuz etkileyeceğini, burada, ‘ABD askerleri bir şekilde terörist YPG’lileri koruyor, onları perdeliyor’ şeklinde bir algıya sebep olabileceğini görüşmelerimiz sırasında dile getirdik. Görüşmeler sırasında hem askeri hem sivil muhataplarımıza çeşitli şekillerde rahatsızlığımızı tekrar tekrar ifade ettik."

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz