MULTİMEDYA

2018’in en iyi mimarlık projeleri belli oldu

Sitede oku

Listelenen her yapının uluslararası uzmanlar tarafından ziyaret edilerek titiz bir karar verme sürecinden geçtiği RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü, bu alandaki en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilir. Bu sene ikincisi gerçekleşen RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü,  Uluslararası Mükemmellik unvanına layık görülen  20 proje arasından  seçilen  Brezilyalı mimarlık şirketi Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan Çocuk Köyü (Children Village) Projesine verildi. Çocuk Köyü, finale kalan 4 olağanüstü yapı arasından tanınmış mimar Elizabeth Diller’in başkanlık ettiği jüri tarafından seçildi. RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de  kazanan ve dereceye giren  dünyanın dört bir yanından göz alıcı mimarlık projeleri, Sputnik’in seçkisinde. 

1 / 12
İki yılda bir verilen, dünya çapında öne çıkan ve ilham verici yapıları ödüllendiren RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri, sürdürülebilir konutlarda yeni bir standart oluşturmak için tasarlanan, ağaçların ve insanların bir arada var olduğu, İtalya'nın Milano kentindeki bulunan iki konut kulenin ikincisi. Proje, yaklaşık 17,000 ağaç, çalı ve bitkiyle yeşillendirilen, 80m ve 112m’lik iki kuleden oluşmaktadır. Bu da 20,000m²’lik orman ve bitki örtüsüne eşdeğerdir. Kentsel ağaçlandırma projesi olan Dikey Orman, geniş çaplı çevresel faydalara sahiptir. Sadece şehrin flora ve faunasını yeniden üreterek biyoçeşitliliği arttırmakla kalmaz, aynı zamanda ince partikülleri filtrelemek ve hava kalitesini iyileştirmek için kendi mikro iklimini yaratır. Yapı aynı zamanda kentsel genişlemeyi kontrol etmek için, her kulenin tek aile evlerinin ve binaların yaklaşık 50,000 m2’lik eşdeğer alanı içerdiği akıllı bir çözüm sunmaktadır.
2 / 12
Emre Arolat Mimarlık’ın Sancaklar Camisi projesi, Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü’nün duyurduğu en iyi yeni 20 yapı arasına girerek Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü alan isimlerden biri oldu.
3 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Sri Lanka'nın Colombo kentindeki Dwelling at Rajagiriya stüdyosu projesi.
4 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden İsviçre'nin Chur kentindeki Bündner Müzesi projesi.
5 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Yunanistan'ın Atina kentindeki Stavros Niarchos Kültür Merkezi projesi.
6 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Tatsumi Apartmanı projesi.
7 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Fransa'nın Nantes kentindeki Güzel Sanatlar Müzesi projesi.
8 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden biri, İspanya'daki 'Antik Kilise' projesi. (The Ancient Church of Vilanova de la Barca)
9 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden Hollanda'nın başkentindeki Amsterdam Üniversitesi projesi.
10 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden ve RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri, Tokyo'daki Toho Gakuen Müzik Okulu projesi. Toho Gakuen Müzik Okulu, Tokyo’nun banliyölerinde bulunan ünlü bir müzik kolejidir. Bu yeni açık plan kampüsü, doğal ışık bulunmayan bir koridor boyunca geleneksel bir hücresel uygulama odalarına sahip olan alandaki eski bir binanın yerini aldı. Buna karşılık, bu usta mimari parçası, dış mekanlara maruz kalma sayesinde bağımsız öğretim alanları, düzenli ortak alanlar ve bol doğal ışık ile neredeyse köy benzeri bir niteliğe sahiptir. İdeal akustik ortamı sağlamak şartından yola çıkan Japon mimarlar, her ders odasının her bir enstrümanın gerektirdiği bir orana ve büyüklüğe sahip olmasını sağlamış ve odaları akustik bölünme sağlamak için bir boşluk -koridor gibi- ile düzenlemişlerdir.Sonuç olarak, koridorda her odadan gelen müzik duyulabilir, ancak odalarda sessizlik vardır.
11 / 12
Dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü ​(RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü 2018'i alan projelerden ve RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan dört yapıdan biri, Macaristan'ın Budapeşte kentindeki Orta Avrupa Üniversitesi. Orta Avrupa Üniversitesi’nin büyük geliştirme planının bir parçası olarak, mimarlar Budapeşte’nin kalbinde bir caddeye kireçtaşı kaplı bir yapı eklediler. Şehrin benzersiz yörüngesini çizen yeni tasarım, içsel bir dizi alanlar ve rotalar yaratacak birkaç tarihi binayı ve avluyu ustaca bir araya getiriyor. Proje, şehir içi kampüsüne toplam 35,000m²’lik yeni bir kütüphane, oditoryum, öğretim ve öğrenim olanaklarıyla dolu çalışma odaları ve kafeyle dolu bir alan kazandırıyor.
12 / 12
Brezilya’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarının çevresinde kırsal bir alanda bulunan ve Brezilyalı mimarlık şirketi Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan Çocuk Köyü (Children Village), RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’in kazananı oldu. Çocuk Köyü, Canuanã Okulu’ndaki 540 ortaöğretim öğrencisi için yatılı konaklama imkanı sağlıyor. Bazılarının tekneyle saatlerce yolculuk yaptığı öğrenciler, ülkenin uzak bölgelerinden geliyorlar. Bradesco Vakfı tarafından fonlanan Çocuk Köyü (Children Village), Brezilya’daki kırsal topluluklardaki çocuklara eğitim veren vakıf tarafından işletilen kırk okuldan biridir. Yaklaşık 25,000 m2’lik bir alanı kaplayan Çocuk Köyü (Children Village), biri kız, diğeri erkek çocuklar için olmak üzere iki özdeş kompleks halinde düzenlenmiştir. Konutlar, yatakhanenin bulunduğu yer seviyesinde, üç büyük, açık ve gölgeli bir avlu etrafında toplanmıştır. Birinci katta, okuma alanlarından televizyon odalarına, balkonlardan hamaklara varan çeşitlilikte çocukların dinlenip oynayabileceği çeşitli ortak alanlar bulunmaktadır. Ortalama 40 derece yaz sıcaklığının yaşandığı tropikal iklim, mimarlar tarafından akıllıca ele alınan en büyük zorluklardan biriydi. Yapının, çapraz lamine ahşap kiriş ve kolonlardan oluşan geniş çatısı iyi bir gölgelendirme sağladı. Çevredeki manzaraya bakan geniş bir veranda etkisi yaratan çarpıcı gölgelik tasarımı, iç ve dış mekan arasında bir ara alan sağlayarak klimaya ihtiyaç duyulmayan rahat bir ortam yarattı.
Yorum yaz