Başkonsolosluğun açıklaması, Ukrayna'nın 2018 yılını, 1932-33 arasında sözde "holodomor" olarak adlandırılan trajik olayların 85. yıl dönümü anısına adaması üzerine geldi. Rusya Başkonsolosluğu, Ukrayna'nın her yıl düzenledikleri etkinliklerde 1932-1933 dönemini 'Ukrayna halkının soykırımı' olarak inatla göstermeye çalıştığına işaret etti.
'UKRAYNA'NIN AMACI RUSYA KARŞITI PROPAGANDA YAPMAK'
'KAZAKİSTAN'IN NÜFUSU YÜZDE 30 ORANINDA AZALDI, UKRAYNA'NINKİ YÜZDE 20'
Başkonsolosluk "Objektif araştırmalarla uğraşan batılı akademisyenler de dahil olmak üzere tarihçilerin elindeki istatistikler, tahıl bölgeleri olan kıtlık merkezlerinde mağdurların orantısal boyutlarının benzerliğine tanıklık ediyor. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSR) topraklarında en az 2.5 milyon ve o dönemde RSFSR'nin bir parçası olan Kazakistan ile birlikte yaklaşık 4.5 milyon insanın öldüğü bu kıtlığın 1926 ve 1937 sayım bilgilerinin karşılaştırmalı analizi, 1932-1933 arasındaki açlıktan etkilenen SSCB bölgelerindeki köy nüfus oranı azalmasını şu şekilde göstermektedir: Kazakistan'da %30,9, Volga bölgesinde yüzde 23, Ukrayna'da yüzde 20,5, Kuzey Kafkasya'da yüzde 20,4 oranında azalma oldu. Nüfus sayım verileri, RSFSR'nin Saratov Bölgesi, Volga Bölgesi Almanlarının Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azak-Karadeniz Bölgesi ve Çelyabinsk Bölgesi'nin Ukrayna'dan daha fazla etkilendiğini göstermektedir" dedi.
'GERÇEKLERİ SAKLAYAN TARAF USSC'
'ABD VE KİEV SİYASİ ÇIKAR UĞRUNA SPEKÜLASYONLARIN PEŞİNDE KOŞUYOR'
Başkonsolosluk "Rusya ve uluslararası toplumun, "SSCB'de 30'ların kıtlık mağdurlarının anısı" ile değerlendirdiği bu trajedi, Kiev resmi rejimi ve ABD başta olmak üzere bazı Batı ülkelerinin, siyasi çıkarlar uğruna milyonlarca mağdurun anısı üzerinden sinizm ile spekülasyon yapmaya çalışmasıdır. Kıtlık millet seçmedi. Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve bu trajediden etkilenen eski SSCB'nin diğer halklarının ortak bir acısı olduğu nihayet kabul edilmelidir" diye ekledi.