3. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kadın ailenin hem ayrılmaz bir parçası hem de lokomotifidir. Aile, kadın ve erkeğin ortaklığında devam eden hayati bir meseledir. Öyle sanıldığı gibi geçim işlerinin erkeğe, ev işlerinin kadınlara yüklenmesi söz konusu değildir. Aile toplumunun güçlü olmadığı bir ülkenin geleceği kadın için de erkek için de karanlıktır" ifadelerini kullandı.
'KADINLARI VE ÇOCUKLARI AŞAĞILAYAN BİR DÜNYANIN KODLARI BİZE AİT DEĞİLDİR'
Erdoğan, "Bizim kültür köklerimizde de cinsiyet ayrımcılığı yoktur. Konuşmama dikkat ederseniz, hanımefendiler, beyefendiler diye başladım. Bizde efendi kavramı hem unvan hem isimdir. Mecazi anlamı da ağır başlı demektir. Bu kavram çok güzel göndermelere sahiptir" diye konuştu.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
— Asırlar boyunca insanları boyunlarına, ayaklarına, kollarına zincir vurarak kitleler halinde mal gibi satan ve çalıştıran, bunlar için de kadınları ve çocukları daha da aşağılayan bir dünyanın kodları bize ait değildir. Dün kadını en bayağısından bir meta olarak kullanan zihniyetin bugün kadını yine meta anlayışıyla ama bu defa eşitlik ambalajı içinde kullanıyor olması bizim için şaşırtıcı değildir.
'KADINLARIMIZA ALAN AÇMAKTAN, ONLARLA BİRLİKTE YÜRÜMEKTEN ŞEREF DUYDUM'
— Şahsen siyasetin hangi kademesinde söz sahibi olmuşsam orada kadınlarımıza alan açmaktan onlarla birlikte yol yürümekten daima şeref duydum, onur duydum.
— Adalet herkese hakkını vermektir. Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız, güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. Hadi erkekle bayan 100 metreyi koşsunlar? Bu adil olabilir mi? Olmaz. Olması gereken nedir? Kadın kadın ile koşar, erkek erkekle koşar. Olması gereken budur.
— Önemli olan her iki cinsin öne çıkan hususlarını en ideal şekilde değerlendirerek bir denge kurabilmektir. Dünyada, en az gelişmiş ülkelere destek noktasında, milli gelire oranla bir numaralı ülke Türkiye'dir.
'BİZ BİR NUMARAYIZ'
— Batı'da bugün bizim yaşlılarımıza verdiğimiz önemi veren bir başka ülke yoktur, biz bir numarayız.
— Uzun yıllar ülkemizi esir alan ideolojik tartışmalarda kadının hep bir sembol olarak kullanılması doğrusu bizi çok rahatsız etmiştir. Milletimizin değerlerine, kültürüne, tarihine düşmanlıklarını alenen ifade edemeyenler, husumetlerini genç kızlarımızın, eşlerimizin, annelerimizin başörtüleri üzerinden sahaya yansıtmaya çalışmışlardır.