GÖRÜŞ

İHD: Doğu ve Güneydoğu’da, 6 yılda 374 kadın öldürüldü

İHD Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla hazırladığı “İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kadına Yönelik Şiddet Raporu”nda son 6 yılda 374 kadının öldürüldüğünü açıkladı.
Sitede oku

Kadın ve çocuk cinayetine 50 yıl hapis cezası geliyor
Hazırlanan raporu açıklayan İHD Kadın Komisyonu Sorumlusu Derya Yıldırım, kadına yönelik şiddetin, Türkiye'de de güncelliğini koruyan toplumsal sorunlardan biri olduğunu söyledi. Yıldırım "İşyerlerinde, okullarda, sokakta, parkta ya da evde her gün şiddete maruz kalan binlerce kadın bulunmaktadır. Kadınlar; cinsel, kültürel, psikolojik, fiziksel ve mobbing gibi birçok şiddet türüne maruz bırakılmaktadırlar. Türkiye'deki devlet politikaları da bunların önüne geçmekten öte aksi bir şekilde yol almaktadır. Politika yapanlardan, bu politikaları uygulayan kişilere ve uygulanan alanlara kadar kadın kimliğini ötekileştiren bir bakış söz konusudur" diye konuştu.

'SON 6 YILDA ŞİDDET ARTTI'

2012 yılından bu yana son 6 yıl içerisinde şiddetin arttığını belirten Yıldırım, bunun kadına yönelik şiddete karşı yaptırımcı politikalar üretilmediğini ve var olan uygulamaların yerine getirilmediğini gösterdiğini söyledi. Yıldırım "Geride bıraktığımız bir yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 53 kadın aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu katledilmiş. Yine 30 kadın da maruz kaldıkları bu şiddet sonucu yaralanmıştır. Son 6 yıl içerisindeyse bölgede toplamda 374 kadın cinayeti yaşandı. 220 yaralama vakası meydana gelmiş, 50 kadın cinsel saldırıya maruz kalmıştır" dedi.

‘DEVLET POLİTİKALARI CAYDIRICI DEĞİL'

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Döğücü: Kadına şiddeti gündeme getirenleri kınıyorum
Yıldırım şöyle devam etti: "Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturmalar yürütülmüyor. Çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığına, hala kadına yönelik şiddet davalarında erkek failin haksız tahrik, iyi hal indiriminden yararlandırıldığına tanıklık etmekteyiz. Hegemonyadan beslenen ve devlet politikalarıyla perçinlenen ataerkil şiddet ve bu şiddetin kamusal alanın tamamında sistematikleşerek takım elbise gerçekliği ile bütünleşmesi, hem kadın cinayetlerini teşvik etmekte hem de caydırıcı olmaktan çıkmaktadır."

Yorum yaz