Avrupalı parlamenterler, Avrupa Parlamentosu adına Litvanyalı üye Antanas Guoga tarafından kaleme alınan ve Amazon CEO'su Jeff Bezos'a gönderilen mektupta, özellikle orak-çekiç sembollerinin bulunduğu tişörtlere, giyeceklere, bayraklara ve hediyelik eşyalara dikkat çekti.
Parlamenterler, söz konusu ürünlerin totaliter Sovyet rejimini yücelttiğini ve dolayısıyla, Amazon müşterisi olan milyonlarca Avrupa vatandaşına anlayış gösterilmediğini savundu.
Parlamenterler, insan haklarını sistematik olarak ihlal ettiklerini ve özgürlükle demokrasiyi engellediğini savundukları Nazi veya Sovyet rejimlerinin sembollerinin kullanılmasını kınadıklarını da belirtti.
Amazon'la bağlantılı 'WhyNotSwastika' adını verdikleri bir kampanya başlatan Litvanyalı sosyal medya kullanıcıları, Sovyet sembollerinin Nazi sembolleriyle bir tutulması gerektiğini savunmuş ve bunların satışından vazgeçilmesini talep etmişti.
Eylül ayında ABD'li perakende Walmart, Litvanya'nın Washington Büyükelçisi Rolandas Krisciunas'un talebi üzerine Sovyet sembolleri taşıyan tişörtleri satıştan kaldırmıştı.