GÖRÜŞ

'Soğan elbette depoda duracak, 'niye stokluyorsun' demek yanlış'

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Yıldırım, soğan fiyatlarındaki artış ve Cumhurbaşkanı’nın “depoları basacağız” açıklamasını RS FM yayınında yorumladı. Haziran ayında da patates ve soğanda depolama ve üretimden kaynaklanan sorunlar olduğunu hatırlatırken “Doğru planlama yapılmazsa biz bu dalgalanmaları daha çok yaşarız” dedi.
Sitede oku

Artan fiyatlar sonrası 45 soğan deposunda denetim yapıldı
Fotoğrafın Tamamı programında Ahu Özyurt'un sorularını yanıtlayan Ali Ekber Yıldırım, "Türkiye yılda ortalama 2 milyon ton soğan üretiyor. Tüketimi ise 1.7 milyon ton. Türkiye ihtiyacının üzerinde soğan üretiyor. Geçen yıl ihracat bile yaptık. Bu seneki fiyat artışının nedeni, küf hastalığı nedeniyle Ocak, şubat, mart aylarında soğan olmayacak. Bu beklentinin yaratılması nedeniyle fiyat arttı. Depolarda soğan var. Olması gereken de bu. Üretici soğanın kilosunu hiç 80 kuruştan fazlaya satamadı zaten. Bizim 2019 Nisan ayına kadar elimizdeki soğanın tamamı, şu anda depolarda baskın yiyen soğanlar" diye konuştu.

'%30'LUK MAHSUL KAYBI BEKLENİYOR'

Yıldırım, bu sene yağmur nedeniyle hasat problemi yaşandığını, ayrıca yurt dışından ithal edilen tohumlarla üretilen soğanların da ömrünün kısa olduğunu vurgularken, "Pamuk tohumu işi karlı ama bizim üreticilerimiz için soğan tohumu çok karlı gelmiyor. O nedenle ithal tohumla iş yapıyoruz" dedi.

Ankara Ticaret Borsası Soğan Komitesi Başkanı: Soğan depolarda çürüdüğünde çiftçi kafasını kaldırıp sitem bile etmedi
Ankara Polatlı, Amasya, Sivas, Çorum ve Hatay'ın soğan üretimi açısından önemli merkezler olduğuna dikkat çeken Ali Ekber Yıldırım, "Niye stokluyorsun demek yanlış. Elbette depoda olacak ama depolama sıkıntımız da var. 100-120 günlük hasatlar var, yağmur nedeniyle hepsi aynı depoya kondu, bazısı erken yeşillendi. % 10'luk bir çürüme olabilecekken bu sene % 30'luk bir mahsul kaybı bekleniyor. Tüccar da ‘bugün satacağıma Ocak'ı beklersem 10 liradan satarım' diye bir beklentiye giriyor" dedi.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE GÖRE ÜRETİMİ DEĞİŞTİRMELİYİZ'

Soğanın bir yıl çok, bir yıl az ekildiğini vurgulayan Ali Ekber Yıldırım, "Üretimin planlı yapılması lazım ki böyle sıkıntılar yaşanmasın. Biz hala iklim değişikliğini hala ciddiye almıyoruz. İklim değişikliği, soğanda da zeytinde de etkisini gösteriyor. Hasat zamanında yapılamıyor. İklim değişikliğine göre, üretim planlaması, ürün desenlemesi yapmamız ve ona göre tohum üretmemiz gerekiyor. Zeytinyağı bu sene sızma değil de yüksek asitli oldu. İklim değişikliğinin soğan dahil bütün ürünlere etkisi var. Buna göre çok hızlı önlemler almamız gerekiyor" diye konuştu.

Yorum yaz