GÖRÜŞ

‘Kürtlerin kontrolünde bir yarı devletin ortaya çıkması, Türkiye için bir kabus’

Washington merkezli National Interest dergisinin, ABD'nin Türkiye ve bölgedeki diğer müttefiklerin desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde bir ekonomik bölge kurması gerektiği açıklamasını değerlendiren Rus uzmanlar, Amerikan medyasının bu tür yorumlarının gerçeklikten kopuk olduğunu belirtti.
Sitede oku

'ABD, Türkiye'nin desteğini alarak Suriye'nin kuzeyinde ekonomik bölge kurmalı'
Sputnik'e konuşan Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Ortadoğu ve Orta Asya Merkezi Başkanı Vladimir Fitin, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Bu, yeni bir Amerikan ütopyası. Amerikalıların, YPG'nin yardımıyla kontrol ettiği Suriye'nin petrol zengini kuzeydoğusu, batıda Türk ordusunun kontrolündeki bölgeyle birleştirilmesi asla mümkün değil. Türkiye, tüm sınırı boyunca sıhhi koridorun oluşturulması ve bu bölgeden tüm YPG gruplarının çıkarılması gerektiğini savunuyor. Yani iki şiddetli düşmanın, Türkiye ve terörist olarak gördüğü YPG'nin uzun bir süre için birleştirilmesi nasıl mümkün olabilir? Bunlar kesinlikle birbirine aykırı şeyler".

‘ABD VE TÜRKİYE ARASINDAKİ TEMEL ÇELİŞKİ'

Rus uzman ayrıca ABD'nin, Türk tarafının YPG ile işbirliğiyle ilgili sürekli dile getirdiği endişeleri hesaba katması gerektiğini söyledi.

"Buna endişe demek çok yumuşak olur" diyen Fitin, "Türkiye ile ABD arasındaki temel çelişki bunda yatıyor. Türkler sürekli Amerikalıların YPG ile işbirliğinden vazgeçmesini ve onlara yardımı kesmesini ve ayrıca Türkiye'ye sınır bölgenin tamamını kontrol etme fırsatının verilmesini talep ediyor." diye ekledi.

‘TEKLİF EDİLEN MODEL SON DERECE YAPAY'

DSM: Kürt devleti kurma planımız yok, Suriye’nin parçalanmasını istemiyoruz
Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Tahminler Enstitüsü Direktör Yardımcısı Nikita Danyuk ise ABD'nin, her türlü etki bölgelerini oluşturmaya büyük ilgi duyduğunu belirterek, "Bu etki bölgeleri sayesinde Suriye'de kriz sonrası çözüm bağlamında önemli bir aktör olarak kalmayı planlıyorlar. National Interest uzmanlarının sunduğu model, son derece yapay ve gerçekleştirme olasılığı az. Neden? Çünkü Türkiye, Kürtlerde herhangi bir devletin oluşmasından çekiniyor. Bildiğimiz gibi Amerikalılar tam da Türkiye ile ilişkiler bağlamında aktif olarak Kürt kartını kullanıyor. Bu yüzden Suriye'de bu tür yakınlaşmaya Ankara tarafından politik irade gösterilmesini sağlamak pek mümkün görünmüyor" dedi.

Hedeflerin tamamen farklı olduğunu söyleyen Rus uzman, Sputnik'e açıklamasında, "Türkler için Suriye'nin kuzeyindeki etkisini korumak, kriz sonrası çözüm bağlamında İran ve Rusya'yla birlikte arabulucu rolünü oynamak çok önemli. Ama Kürtlerde herhangi bir yarı oluşumun, yarı devletin ortaya çıkması Türkler için son derece zararlı, gerçekten de onlar için bir kabus" ifadelerini kullandı.

‘ABD, SURİYE'NİN BAĞIMSIZLIĞINA İLGİ DUYMUYOR'

ABD, DSG'ye 300 TIR, silah ve zırhlı araç gönderdi
ABD'nin, önde gelen derginin uzmanlarının aracılığıyla, Suriye'nin bağımsızlığına ilgi duymadığını doğrudan itiraf ettiğini kaydeden Danyuk, "Onlar, Suriye'nin tüm topraklarının Şam tarafından kontrol edilmesini istemediğini ortaya koyuyor. Onlar, Suriye topraklarındaki yasa dışı varlığını sürdürmeye yardımcı olacak etki bölgelerinin olmasına son derece büyük ilgi gösteriyor. Ne yazık ki bu, şu anda bulunduğumuz gerçekliktir" yorumunda bulundu.

‘ABD, UYUMSUZ OLANI BİRLEŞTİRİYOR'

Danyuk, "Amerikalıların geleneksel olarak dış politikada uyumsuz şeyleri ustaca birleştirmeyi ve gerekirse inanılmaz diplomatik esnekliği ve ilkelerden, anlaşmalardan ve doktrinlerden vazgeçişi sergilemeyi sever" diye ekledi.

Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) Araştırma Görevlisi ve Şarkiyat uzmanı Yuriy Zinin de bu konunun Türkiye için son derece hassas olduğuna işaret ederek Sputnik'e açıklamasında şunu dedi: "Çünkü Türkiye'nin kendi çıkarları var. ABD'nin YPG'ye destek vermesi elbette Türkiye'de öfkeyle karşılanıyor, çünkü çözüme değil aksine çatışmanın güçlenmesine yol açabilir".

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz