DÜNYA

'Türk Akımı, Güney Avrupa’nın güvenliğini sağlayacak'

Avrupa’nın giderek artan doğalgaz ihtiyacına işaret eden Rus uzmanlar, Türk Akımı’nın bu kıtanın enerji güvenliğini sağlamakta büyük rol oynayacağından emin.
Sitede oku

‘Türk Akımı, güven güçlendirmede yeni bir seviye’
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk Akımı'nın Avrupa'nın enerji güvenliğine gerçekten yardımı olacağını belirterek, "Bu doğalgaz sadece Türk ekonomisinin gelişmesine yardım etmekle kalmayacak, Avrupalı tüketicilere de ulaşacak" demişti. Peskov, Türk Akımı boru hattının 5 kola ayrılabileceğini de sözlerine eklemişti.

'ÖNCELİKLE ÇEVRE GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK'

Rus ExpertOnline internet dergisine konuşan Finist modern ticaret araştırmaları enstitüsünden Katya Frenkel, Türk Akımı projesinin öncelikle çevre güvenliğini sağlayacağını dile getirdi. Avrupa'nın kendi doğalgaz rezervlerinin 2035'te bitebileceğini ve bu durumda kömüre geçmek zorunda kalacağını anlatan Frenkel, "Avrupa ülkelerinin çevre için ne kadar aktif mücadele ettiğini biliyoruz, kömür ise zararlı emisyon miktarını artıracak. Bunu engellemek için ek 144 milyar metreküp gaza ihtiyaç olacak. İşte bu miktarın bir kısmının Türk Akımı üzerinden sağlanması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Doğalgazın bu şekilde sevkinin daha ucuz olduğundan birçok Avrupa ülkesinin bu projeye "göz koyduğunu" dile getiren uzman, "Üstünlükleri ortada: çevre korunuyor, üstelik maliyet açısından elverişli" dedi.

'RUSYA AÇIŞINDAN BÜYÜK BAŞARI'

Sırbistan Enerji Bakanı Antiç: Türk Akımı'na dahil olmaya hazırız
Petrol ve doğalgaz arzının arttığı koşullarda birkaç ülkeyle birden anlaşma sağlamanın Rusya açısından büyük bir başarı olduğunu kaydeden Frenkel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Henüz ışık tutulmamış tek nokta, Ukrayna ve ABD'nin tepkisi, zira bu tür anlaşmaların onlar için baş ağrısı. ABD'nin olası yaptırımları, bu yönde Avrupa ülkeleriyle işbirliğini zora sokabilir".

Avrupa Birliği'ndeki (AB) gaz tüketiminin hızla artmakta olduğunu hatırlatan Veta uzmanlar grubunun yöneticilerinden Ilya Jarski, ExpertOnline'a açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

"AB ülkeleri geçen yıl 491 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Bu, 2016'ya göre yüzde 6 daha fazla. Bununla birlikte kendi üretimin varlığına rağmen bu miktarın 360 milyar metreküplük kısmı ithal edilmişti. Bu yıl tüketimin yüzde 8 civarında artması bekleniyor. Ama bu bile tavan değil. Ülkelerin nükleer santrallerden ve enerji kaynakları olarak kömür ve mazottan vazgeçme eğilimi, rüzgar ve güneş enerji sistemlerinin hızla gelişimi koşullarında bile en az 2030'a kadar doğalgaz tüketimindeki artışı teşvik edecek.

'TÜRK AKIMI ÖNCELİKLE AB'NİN ÇIKARLARINI KARŞILIYOR'

'Rusya, yaptırımlara ve müdahale girişimlerine rağmen Türk Akımı'nın deniz kısmını zamanında inşa etti'
Ancak mevcut doğalgaz boru hatları ve sıvılaştırılmış gazı kabul edebilen terminaller dikkate alındığında, Avrupa'yı doğalgazla temin eden altyapı sürekli geliştirilmeli. Orta Avrupa'nın giderek artan ihtiyacı gelecekte Kuzey Akımı'nın yeni hattı tarafından karşılayacak. Doğu ve Güney Avrupa ise özellikle Ukrayna'nın duruşu yüzünden enerji kaynağı krizi gibi gerçek risklerle karşı karşıya. Ukrayna üzerinden yıllık 30-40 milyar metreküp gaz sevk ediliyor. Bu hacmin düşmesi, özellikle tüketimin arttığı koşullarda, tüm bu bölge için yakıt kıtlığına yol açar. Bu durumda, Türk Akımı yapımı gerçekten de öncelikle AB'nin çıkarlarını karşılıyor".

Jarski, Türk Akımı projesinin Türkiye için de büyük avantajlar taşıdığından emin.

Yorum yaz