DÜNYA

Poklonskaya'dan Türkiye'ye: Fener Rum Patrikhanesi’nin eylemleri hakkında gerekenlerin yapılacağını umuyorum

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın milletvekili Natalya Poklonskaya, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Diriöz’e Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna Kilisesi’ne bağımsızlık verme kararıyla ilgili mütalaa gönderdi. Poklonskaya, mütalaanın göz önünde bulundurulmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını umduğunu kaydetti.
Sitede oku

Moskova Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi'nden özür bekliyor
Sputnik'e konuşan Natalya Poklonskaya, hukukçu Dr. İgor Ponkin'in başkanlığındaki inisiyatif grubunun, Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna Kilisesi'ne Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlık verilmesi kararına ilişkin hazırladığı mütalaanın kendisine ulaştığını söyledi.

Poklonskaya, mütalaada 11 Ekim 2018'de verilen bağımsızlık kararının hukuki açıdan kusurlu olduğu ve Pathikhane'nin 1686'daki Ukrayna Kilisesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlanması kararının tamamen hükümsüz bırakıldığının yazdığını aktardı.

Poklonskaya "Mütalaa Türkiye Başsavcısı, Dışişleri Bakanı ve Ombudsmanı'na iletmesi için Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz'e iletildi. Mütalaanın göz önünde bulundurulmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını umuyorum" dedi.

Fener Rum Patrikhanesi hakkında suç duyurusu: ABD'nin emperyal politikalarına alet oluyor
Mütalaaya göre, Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos eylemleriyle Türkiye Anayasası'ndaki bazı maddeleri de ihlal ediyor. Bartholomeos'un eylemleri Türk Ceza Kanunu'nun ‘cemiyetlerle' ilgili 216. maddesi uyarınca ‘nefret suçuna ve insani değerlerin aşağılanmasına teşvik' ve 304 ve 219 maddesi uyarınca da ülkedeki ibadet hakkı güvenliğine saldırı niteliğinde.

Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlık elde etme talebini kabul etmişti.

Rus Ortodoks Kilisesi, Kutsal Sinod toplantısında Fener Rum Patrikhanesi ile ilişkileri tamamen kesmesi kararı almıştı.

Yorum yaz