DÜNYA

Suriyeli patronların yüzde 71'i ülkelerine dönmek istemiyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) işbirliğinde, Türkiye'deki girişimci Suriyeliler hakkındaki en kapsamlı çalışma sonuçlandı. Buna göre, girişimcilerin yüzde 71.7'si savaş sonrasında ülkelerine geri dönmek istemiyor.
Sitede oku

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) işbirliğinde yapılan Türkiye'deki girişimci Suriyeliler hakkındaki çalışması sonuçlandı.

Soylu: 24 Haziran'da 22 bin Suriyeli oy kullandı
Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun çalışmanın detaylarına yer verdiği haberine göre, Türkiye'de bulunan 9 bin 978 Suriye ortak sermayeli firmada istihdam edilen kişi sayısı ortalama 7.3. Girişimcilerin yüzde 71.7'si savaş sonrasında ülkelerine geri dönmek istemiyor.

400 firmayla görüşülen çalışmaya göre, Suriyeli girişimcilerin Türkiye'ye gelmelerinde en etkili nedenlerin başında coğrafi yakınlık ve mevcut iş ağları geliyor. Girişimcilerin yüzde 59.4'ü Türkiye'de başarılı bir iş hayatına sahip olduğunu düşünürken, yüzde 48.4'ü ise Türkiye'deki iş ortamının diğer çevre ülkelere kıyasla daha iyi olduğunu düşünüyor. Suriyeli firmaların büyük bir kısmi mikro ölçekli (yüzde 66) ve hizmet sektöründe (yüzde 71) faaliyet gösteriyor.

Halihazırda Suriyeli firmaların yüzde 75.4'ünün, Türkiye'ye gelmeden önce de girişimcilik faaliyetlerini sürdürdüğü görülüyor.

Suriyeli firmaların karşılaştığı en büyük zorluk ise, finansmana erişim. Bu kapsamda Suriyeli firmaların en çok zorlandığı işlemler dahilinde ticari banka hesabı açmak (yüzde 28), yerel para transferi yapmak (yüzde 27,3) ve kişisel banka hesabı açmak (yüzde 19,7) yer alıyor. İş sahibi olsun ya da olmasın, legal olarak Suriyelilerin banka hesabı açmamasının önünde engel bulunmamasına rağmen münferit banka kararları, yaptırımlar ve Suriyelilerin legal statüsünden kaynaklı problemlerle karşılaşabiliyorlar.

Yorum yaz