DÜNYA

‘Çavuşoğlu’nun Kaşıkçı için uluslararası soruşturma çağrısının amacı ABD’nin çifte standardına son vermek’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Kaşıkçı için uluslararası soruşturmanın şart olduğunu açıklamasını değerlendiren Rus uzmanlar, halihazırda Kaşıkçı olayıyla ilgili lokal bir soruşturma yürüten Türkiye’nin, ilgili tüm ülkelerin katılımıyla uluslararası bir soruşturma organı kurabileceğini belirtti.
Sitede oku

Çavuşoğlu: Kaşıkçı için uluslararası soruşturma şart
Russia Today (RT) televizyonuna konuşan uluslararası hukuk uzmanı Valeriy Vanin, “Türkiye, yaptığı soruşturmaya ilgi duyan diğer ülkeleri de dahil edebilir. Böylelikle ülke topraklarında meydana gelen somut bir olay için uluslararası mahkeme ve soruşturma organı oluşturulabilir” dedi.

Çavuşoğlu’nun Kaşıkçı olayı için uluslararası soruşturma teklifinin amacının ortada olduğunu söyleyen Rus hukukçu, “Amaç, ABD’nin çifte standart uygulamasına son vermek” diye konuştu.

'BÜYÜKELÇİLER VE DİPLOMATLAR HALA SINIR DIŞI EDİLMEDİ'

İngiltere, Kaşıkçı cinayeti şüphelileri için istenen idam cezasına karşı çıktı
“Uluslararası soruşturma, ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik suskunluğuna son vermek demek. Bu, gazeteciye karşı işlenmiş tamamen insanlık dışı bir suç ama halen hiçbir yaptırıma başvurulmadı, büyükelçiler ve diplomatlar sınır dışı edilmedi” diyen Vanin, bu yüzden Washington için kötü sürpriz olabilecek uluslararası soruşturma başlatmanın mantıklı olacağını vurguladı.

Bir diğer uluslararası hukuk uzmanı Dmitriy Romanenko da alternatif olarak Suudi Arabistan ve Türkiye temsilcilerinden oluşan ülkelerarası bir komisyonun kurulabileceğini dile getirdi. RT’ye konuşan Romanenko, “Ya da Çavuşoğlu’nun açıklamasındaki, Birleşmiş Milletler nezdinde özel bir komisyonun kurulması ve bu komisyonun olayı araştırması söz konusu olabilir” diyerek soruşturma sürecine BM’nin dahil edilmesi olasılığının çok küçük olduğunu kaydetti.

'TARİHTE BİR MUHALİF GAZETECİNİN KONSOLOSLUK BİNASINDA ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BAŞKA BİR OLAY YOK'

'Prens Selman, Kaşıkçı cinayetini unutturmak için İsrail'i savaş çıkarmaya teşvik ediyor'
Batı’nın bu isyan ettiren olaya minimal ve yapılandırılmış tepkisine dikkat çeken Romanenko, “Başka durumlarda önemsiz bir olayda yoğun enformasyon kampanyası düzenlenir ve şişirilip inanılmaz boyutlara getirilir. Oysa tarihte, bir muhalif gazetecinin konsolosluk binasında öldürüldüğü başka bir olay hatırlamıyorum” yorumunda bulundu.

Suudi Arabistan’ın büyük bir silah alıcısı olduğunu, bu yüzden bu ülkeyle diplomatik ilişkileri bozmanın ABD’nin işine yaramadığını söyleyen uzman, “Suudi Arabistan’ın askeri siparişleri çok büyük önem taşıyor. Bu yüzden ABD’nin sert bir tepki vermesi beklenmemeli. ABD, işine yaradığı zaman insan haklarını araç olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz