İlgili komisyondan geçen düzenlemeyle, konkordato ilanı için gerekli olan raporu verecek bağımsız denetim kuruluşları sınırlandırılıyor. Raporlar, kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından hazırlanacak. Teklifle, konkordato komiserinin seçimi, nitelikleri ve eğitimiyle ilgili de düzenleme yapılıyor.
Marmara Üniversitesi öğretim üyesi mali hukukçu Dr. Bumin Doğrusöz, konkordato müessesesinde yapılacak düzenlemeleri ve avantajlarını RS FM'de anlattı.
‘İFLAS ERTELEME İHTİYACA YANIT VERMEZKEN, KONKORDATO ÇOK DAHA GELİŞMİŞ BİR MÜESSESE'
Doğrusöz, buna karşın konkordatonun iki tarafı da koruma altına alan, çok daha iyileştirilmiş ve gelişmiş bir müessese olduğuna vurgu yaptı:
"İflas ertelemesinde alacaklının görüşü alınmıyordu ama burada alacaklının görüşü çok önemli. Borçlu 'ben yaşayayım, alacaklı da alacağımın ne kadarını kurtarırsam kardır' amacıyla hareket ediyor. Artık iflas ertelemeye geri dönüş yapılacağını zannetmiyorum."
‘MAHKEMELER VE DENETİM ŞİRKETLERİ ARASINDA SORUMLULUĞUN SINIRLARI BELİRLENECEK'
Konkordato için mahkemeye, ilgili şirketlerin mali durumu ve düzeltilebileceğine ilişkin bağımsız denetim şirketlerince bir rapor sunulması gerektiğini anımsatan Doğrusöz, bu noktada uygulamada bazı sorunlarla karşılaşıldığını söyledi.
Doğrusöz, yaşananlar sorunları şöyle özetledi: "Kanunun biraz eksik düzenlenmiş olmasından da dolayı uygulamada, denetim şirketleri ve mahkemeler arasında sorumluluk konusunda karmaşa yaşandığını gördük. Denetim şirketleri, 'sorumluluk bize ait değil, hakim karar veriyor' diyerek daha rahat ve esnek davranıyorlardı raporları hazırlarken. Hakim ise konunun çok fazla uzmanı olmadığını ve bu nedenle raporu dikkate alarak karar vereceğini belirtiyordu. Yani sorumluluğun sınırları belli değildi."
‘KONKORDATO KOMİSERLERİ, VERİLEN EĞİTİMLE UZMANLAŞMIŞ İSİMLERDEN SEÇİLECEK'
Konkordato komiserlerinin atanmasında da belirsizlik yaşandığının altını çizen Bumin Doğrusöz, artık konkordato komiserlerinin belli bir eğitimden geçirileceğini ve mahkemelerin bu isimler arasından görevlendirme yapacağını ifade etti.
‘EĞİTİMDEKİ BAŞIBOŞLUK DA ORTADAN KALKACAK'
"Bu, alanı disipline etmek açısından olumlu bir adım" diyen Mali hukukçu Bumin Doğrusöz, yeni tasarıyla komiserlik eğitimlerinin de sadece Kamu Gözetim Kurulu'nun yetki vereceği kişi ya da kurumlar tarafından verileceğini söyledi.
Doğrusöz, "Eğitimdeki başıboşluk da bir anlamda disipline edildiği gibi, Kamu Gözetim Kurulu eğitimlerin içeriğini de belirleme yetkisine sahip" diye konuştu.