GÖRÜŞ

‘Türkiye, sığınmacılar için uygun yaşam koşullarını kendi imkanlarıyla yaratıyor’

Avrupa Birliği'nin mali durumunu denetlemekle yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi, AB'nin Türkiye'ye mülteciler için gönderdiği fonlarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, kurum öncelikli olarak Türkiye'ye verilmesi öngörülen 3 milyar euroluk yardım paketinin ilk ayağı olarak gönderilen 1.1 milyar euro'ya odaklandı.
Sitede oku

AB denetçileri: 'Türkiye, mültecilere verilen yardımla ilgili verilerin hepsini paylaşmıyor'
Raporda, mülteciler için hızlı bir mekanizma geliştirilerek yanıt verildiği ancak bu mekanizmanın tam olarak iyi bir şekilde koordine edilmediği belirtildi. Geliştirilen projelerin yarısının amacına ulaştığı, ancak yarısının beklenen etkiyi yaratmadığı aktarıldı. AFP haber ajansına konuşan kurum yetkililerinden Bettina Jakobsen, "Paranın mültecilere gittiğini görüyoruz ancak tüm paranın oraya gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz" dedi.

‘AB'NİN TÜRKİYE'YE SUÇLAMALARI SON DERECE ASILSIZ'

Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü ve Rusya Diplomasi Akademisi'nden Doç. Vladimir Avatkov, Sputnik'e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye Cumhuriyeti, Suriye ve diğer ülkelerden sığınmacı akınından en çok etkilenen ülkelerden biri. Türkiye bugün öncelikle kendi imkanlarıyla sığınmacılar için en uygun yaşam koşulları sağlıyor. Bütçeden muazzam paralar harcanıyor. Türkiye topraklarında yaklaşık 4 milyon sığınmacının bulunduğu dikkate alınmalı, bu çok büyük bir rakam. Türkiye onlara gıda gibi temel ihtiyaçlardan başlayarak Avrupa koşullarına kıyasla oldukça rahat çadırlar şeklindeki konuta kadar gereken her şey sağlıyor. Üstelik Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan defalarca, sığınmacıların Avrupa'ya hareketini önlemek için Avrupa'nın yardımına ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Ancak AB, Türkiye ile anlaşmada yazılan tüm parayı vermediği gibi, bir de Ankara'yı aslında yetkisini kötüye kullanmakla suçluyor. Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa'ya sızması karşısında bir nevi duvar olduğu dikkate alınırsa bu, son derece asılsız suçlamalar. Eğer Avrupalılar Türkiye'yi saymaya hazır değilse ve Türkiye'nin yaptıklarına yardımcı olmaya hazır değilse tüm bu sığınmacılar eninde sonunda kendini Avrupa'da bulur".

‘AB, TÜRKİYE'DEKİ DURUMU DİKKATE ALMIYOR'

AP: Türkiye ile müzakereler resmen askıya alınsın
Avatkov, "Bu sorunun iki yanı var. İlki, Türkiye'deki sığınmacı sayısının izin verilen limitlerin çok üstünde olması ve yerel halkla dil ve sosyal konularda belli sorunlara yol açması ile ilgili. Türklerin buna katlandığını anlamak lazım. Avrupalılar, Türkiye'nin nüfus, dil, yaşayış yapısının değişim yaşadığını dikkate almıyor. Bu, Türkiye için ağır bir yük. Bununla birlikte Türkiye bu yükü taşımakla birlikte birçok sığınmacıya istihdam sağlıyor" yorumunda bulundu.

‘AB, İÇİNDE YAŞADIĞININ SORUMLULUĞUNU YÜKLEYECEK BİRİNİ ARIYOR'

Türkiye'nin, sığınmacıların evlerine dönebilmesi için Suriye'nin altyapısını onarmaya hazır olduğunu söyleyen Avatkov, AB'nin ise buna hazır olmadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupalılar, Suriye'nin geleceği için sorumluluk hissetmiyor, ama ülkelerine gelen sığınmacı sayısından da şikayetçi, Avrupa'nın içinde yaşananların sorumluluğunu yükleyecek birini arıyor. Başka bir değişle onlar, kendi gözünde merteği görmüyor, elin gözündeki çöpü görüyor".

Yorum yaz