TÜRKİYE

'Anadolu’da gençler çok yalnız ve umutsuz'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Danışmanlığını yürüten ve bir dönem Google’da görev yapmış olan Taylan Yıldız, Türkiye gezilerinde karşılaştığı gençlerin umutsuz olduğuna dikkat çekerken “İşsizlik, eğitim, asgari ücret, bunlar Ak Parti’nin İyi Parti’nin meselesi değil, Türkiye’nin meselesi. O zaman el ele verip birlikte çözmeliyiz” dedi.
Sitede oku

İşsizlik maaşına 1 milyon 200 bin başvuru
Fotoğrafın Tamamı programında Ahu Özyurt'un sorularını yanıtlayan Dr. Taylan Yıldız, "Bu yüzyılın kaderini veri ve bilgi belirleyecek. Artık iletişim araçları çok çeşitlendi, internet var. Enerjide petrole bağımlı değiliz, yenilenebilir enerji kaynakları var ve ulaşımda da otonom araçlar var. Bu yüzyılda bu kodları çözebilen ülkeler liderliğe oynayacak." diye konuştu.

Yerli otomobil işini önemsediğini söyleyen Dr. Taylan Yıldız "Ama elektrikli otomobil yapan Tesla artık bütün bilgilerini kullanıma açtı ve Elon Musk ‘biz pil işine girmeliyiz' dedi. Türkiye olarak biz montaj atölyesi durumundayız hala. Biz tank yapıyorsak içindeki çipini yapabiliyor olmamız lazım, uçak yapıyorsak içindeki navigasyon sistemini yapıyor olmamız lazım, yüzde 3 karla sattığımız Savunma Sanayi katma değer değildir" dedi.

'GENÇLER UMUT ARIYORLAR'

Anadolu'dan gelen davetler üzerine şehirleri gezdiğini ve küçük gruplar halinde toplantılar yaptığını söyleyen Dr. Taylan Yıldız, "Kürsüsüz siyaset yapıyoruz. Daha küçük gruplarla sorular sorarak sohbet ediyoruz. Gençlerimiz önce soru soramazken toplantının sonlarına doğru artık gözleri ışıldıyor. Şunu görüyorum, Anadolu'daki gençlerimiz kendilerini çok yalnız hissediyorlar. İşlerini yapamayacaklarını hissediyorlar. Genç işsizliği had safhada. Dahası gençlere siyaset yolu da açılmıyor. Nüfusun yarısı 35 yaşın altında, onları anlamak için hiçbir şey yapmıyoruz." dedi.

'SİLİKON VADİSİ İLE TEMASTAYIZ'

Şanlıurfa’da işsiz genç üzerine benzin döküp kendini ateşe verdi
Yıldız, yerel seçim öncesi çok önem verdiği Akıllı Şehirler platformunu da şöyle anlattı:

"Geçen ay ABD'de bazı temaslarım oldu. Stanford Üniversitesinde ‘akıllı şehirler insiyatifi" diye bir kuruluş var. Dünya çapında bazı şehirlerle ortaklık yapıp hem finansal hem de know-how desteği sağlıyorlar. Onları Türkiye'ye davet ettik çünkü Türkiye'de yatırım ve gelişim ortamı çok daha hızlı. ‘Türkiye'de bu alanı size açabiliriz, partner olabiliriz' dedim. Akıllı şehirler kurmak için yeni şehir kurmaya gerek yok. Mevcut kentlerimizi de akıllı hale getirebiliriz. Elektrik direklerinden internet geçirebiliriz, parkları sokakları daha güvenli hale getirebiliriz. Seul'de onlarca start-up sadece büyük veriyi kullanarak bunu yapıyor."

'GOOGLE BİZİ İZLEMİYOR, AMA FACEBOOK YANKI ODASI YARATIYOR'

Yıllarca çalıştığı arama motoru devi Google'ı da anlatan Taylan Yıldız, "Komplo teorilerine yanıt vereyim, yazdığımız her şey kaydedilmiyor. İçinden gelen birisi olarak söylüyorum bir; o kadar büyük bir veri toplama alanı değil. İkincisi, içeride o kadar ciddi filtreleme ve kontroller var ki, sizin nerede olduğunuzu ne yaptığınızı parça parça toplama şansı yok Google'ın" dedi. Buna karşılık, arama motorları ve Facebook ve Twitter gibi portalların medya ortamını bir "yankı odasına" çevirdiğini doğrulayan Yıldız "Google değil ama Twitter ve Facebook'un algoritmaları size sevdiğiniz şeyleri daha çok göstermek ve daha uzun vakit geçirmenizi sağlamak üzere kuruldu. Bu ABD'de de var. Demokratlar sadece demokratlarla, Cumhuriyetçiler de cumhuriyetçilerle konuşuyor. Bu endişe verici çünkü, bilmediğimiz ve doğru olabilecek, karşı fikirli haberlere ulaşamıyoruz. Maalesef Türkiye'de de bu sorun var ve bence Türkiye'deki sorunun çözümü insanların birbiriyle konuşmasından geçiyor" diye konuştu.

Yorum yaz