CNN'den yapılan açıklamada, Trump ile ekibinden bazı isimlere, kanalın Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta'nın Beyaz Saray'a girişinin yasaklanması sebebiyle dava açıldığı belirtildi.
CNN, Trump’a dava açma gerekçesini, Acosta’nın Beyaz Saray'a girişini sağlayan basın kartını askıya almasının ABD Anayasası’na aykırı olmasıyla açıkladı.
Mahkemeden acilen yürütmeyi durdurma kararı talep eden CNN, Beyaz Saray'ın basın kartını askıya alarak ABD Anayasası'nın 1. ve 5. maddelerini ihlal ettiğini savundu. ABD Anayasa’sının 1. maddesi fikir ve ifade özgürlüğünü, 5. madde ise kişinin susma hakkını güvence altına alıyor.
Açıklamada bunun CNN ile Acosta'nın müşterek davası olmasına karşın, olayın herkesin başına gelebileceği ifade edilerek "Meydan okumadan bırakılırsa, Beyaz Saray'ın eylemleri, seçilmiş yetkililerimizi takip edip haber yapan her gazeteci için tehlikeli ve korkutucu bir etki yaratır" denildi.
'HALK DÜŞMANI YALAN HABERCİLER'
Acosta’nın önce sığınmacılar, ardından Rusya’nın seçimlere müdahalesi iddiasıyla ilgili soruşturmaya dair sorularına sinirlenen Trump, “Bırak da ülkeyi ben yöneteyim, CNN’i de sen yönet” demişti.
BEYAZ SARAY'IN 'YALANI'
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, akreditasyonun askıya alınması için gerekçe sunarken, Acosta'yı, mikrofonu elinden almaya çalışan kadın stajyerin üzerine ellerini koymakla suçlamıştı. Sanders, bunun 'kesinlikle kabul edilemez' bir davranış olduğunu söylemişti.
Gelgelelim basın toplantısının videosu izlendiğinde Acosta'nın tam tersine ellerini stajyerden geriye çektiği görülüyor. Dolayısıyla CNN de Beyaz Saray'ı yalancılıkla suçluyor.
CNN'in hukuk analistliğini yapan eski federal başsavcı Renato Mariotti, CNN'in ABD Başkanı'na açtığı dava ile ilgili Twitter'dan şu değerlendirmelerde bulundu:
"ABD Anayasası'nın 1. ek maddesi, hükümetin gazetecilere görüşlerine bakarak ayrımcılık uygulamasını yasaklıyor. Trump yönetimi Acosta'nın bir kuralı çiğnediği için akreditasyonunun askıya alındığını ileri sürecektir. Ama bizzat Trump'ın sözleri varken bunu savunması zor olacaktır."
CNN'in dava gerekçelerinden birinin de Acosta'nın akreditasyonunun askıya alınmasında yasal sürecin işletilmemiş olmasından kaynaklandığını aktaran Mariotti, ABD Anayasası'nın tam teşekküllü yasal süreç işletilmeden hükümetin vatandaşın elinden bir şey almasını yasakladığını belirtti.
CNN'in davasının federal hükümet kurumlarının düzenlemeleriyle ilgili İdari Usul Yasası'na da dayandığını, zira bu yasanın vatandaşa federal kurumların (burada Gizli Servis) kararlarına meydan okuma hakkı tanıdığını kaydetti.