Gelişmeleri yaptırımların devreye girişi ve etkilerini geçen hafta İran'da gözlemleyen Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Bilgehan Alagöz ile konuştuk.
‘İRAN'DA TÜRKİYE'DEKİ KOŞULLARIN NE OLDUĞUNA DAİR SORULARLA KARŞILAŞTIM'
Bilgehan Alagöz, ABD'nin yaptırımları yeniden tamamıyla devreye soktuğu geçtiğimiz hafta İran'da bulunduğunu anlatırken, İran halkında gözlemlediği sıkıntılara dikkat çekti. Özellikle İranlıların Türkiye'deki yaşam koşullarıyla ilgili sorularıyla karşılaştığını anlatan Alagöz, İran halkının ABD politikaları karşısında ‘öfkeli değil yılgınlık içinde olduğu' izlenimini aktardı:
‘İRAN'DA KİLİDİ ÇÖZECEK OLAN AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TAVRI OLACAK'
İran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yönetiminden kaynaklı bir hayal kırıklığı bulunduğunu belirten Alagöz, nükleer anlaşmanın İranlıları ilk kez umutlandırmasına rağmen sonuçsuz kalmasının yarattığı hayalkırıklığının da altını çizdi. Ülke çapında bu sene gerçekleşen protesto gösteri ve kötüye giden ekonomi için bir çözümün ufukta görünmediği değerlendirmesini yapan Alagöz, yetkililerle temaslarında da Tahran yönetiminin daha ziyade ‘bekle-gör' politikası içinde olduğu ve AB'nin tutumunu beklediğine dikkat çekti:
‘YPG'YE KARŞI ANKARA İLE ORTAK TUTUM'
Alagöz'e göre İran ile ABD arasında yaşanan gelişmeler 1990'lardaki durum ile benzerlik taşıyor. İran'ın Suriye krizi sayesinde öne çıktığını, Rusya ve Türkiye ile birlikte Astana sürecinde yer almasının bölgede denklemleri etkilediğini vurgulayan Alagöz, Tahran yönetiminin elindeki diğer ‘kartlara' dikkat çekti. Alagöz, bu bağlamda Ankara ile YPG'ye yönelik ortak tutumun bulunduğunu anımsattı:
‘TAHRAN TÜRKİYE İLE SINIRA ÖRÜLEN DUVARDAN RAHATSIZ'
Bilgehan Alagöz, Türkiye'ye yansıtılan aksi haberlere karşılık İran yönetiminin son bir senedir Türkiye-İran sınırına örülen duvardan da rahatsız olduğunu aktardı. Alagöz, bu perspektifin arkasında ‘göçmen kartının' yattığını savundu:
‘İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ ÇOK DİKKAT ÇEKİCİ İLİŞKİLERDİR'
ABD yönetiminin İran yaptırımlarından sekiz ülkeyi muaf tutarken petrol fiyatlarıyla ilgili kaygıları dikkat çekerken, Alagöz'e göre bunda Suudi Arabistan'ın bu konudaki vaadlerini yerine getirememesi kaygısı da rol oynuyor. İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin dikkat çekici uzlaşmalar barındırdığını da belirten Alagöz, Riyad'ı hedef alan Kaşıkçı krizine de dikkat çekerek iki ülkenin beklenmedik bir anda uzlaşabileceğini dile getirdi:
‘İRAN, RUSYA'NIN ARTAN GÜCÜNDEN RAHATSIZ, ANCAK DİLE GETİRMİYOR'
Rusya'nın Trump yönetimine karşı nükleer anlaşmaya sahip çıkmasına karşılık son dönemde İran ile Rusya arasında adı konulmamış bir ‘mesafenin geliştiği' görüşündeki Alagöz'e göre, Tahran ‘küresel bir aktör' olan Rusya'ya karşı ilişkileri zedeleyemez. Türkiye ile ilişkilerde ise Tahran daha ne bir ‘profil çekmek' istiyor:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.