DÜNYA

Lavrov: Taliban temsilcilerinin Moskova'daki müzakerelere katılması önemli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban temsilcilerinin bugün Moskova'da düzenlenen Afganistan barış konferansına katılmasının önemli olduğunu belirtti.
Sitede oku

Konferansın açılış konuşmasını yapan Lavrov, "Afganistan Yüksek Barış Konseyi ile Taliban temsilcilerinin burada bulunmasından memnunuz. Onların bugünkü etkinliğe katılımı, hükümet, Taliban ve ülkenin toplumsal ve siyasi çevreleri arasında doğrudan müzakerelerin başlaması için gereken koşulların oluşmasına önemli bir katkı sunacak" dedi.

Lavrov, konferansı organize eden taraf olarak Rusya'nın, masada yer alan Afganistan'ın bölgelsel partnerleriyle ve dostlarıyla birlikte Afganistan'daki taraflar arasında yapıcı diyalog kurulmasını sağlama görevini üstlendiğinin altını çizdi.

'AFGANİSTAN, ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN REKABET ALANI HALİNE GELMEMELİ'

Rusya, Kabil'i ve Taliban'ı Moskova'da masaya oturtmak istiyor
Lavrov, Afganistan'ın üçüncü ülkelerin kendi aralarında rekabet edeceği bir alana dönüştürülmesinin kabul edilemeyeceğini de kaydederek, bunun Afganistan ve komşuları için çok ciddi sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Diğer taraftan Rusya'nın Afganistan'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu belirten Lavrov, Moskova'daki konferansın katılımcılarının bu görüşten olduğundan emin olduğunu sözlerine ekledi.  

Rusya ağustos ayında barış görüşmeleri düzenlenmesini önermiş ve 12 ülkeyle Taliban temsilcilerini bir sonraki ay Moskova'da toplanmaya davet etmişti. Fakat Afgan hükümeti görüşmeye yanaşmamıştı.

Yorum yaz