‘AKN'NİN KALKMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'
"Bir kota var. Bu dolduğunda internet hızınızda bir yavaşlama oluyor. İşletmeciler bunu limitsiz internet diye pazarlıyorlar. Bunun arkasındaki teknik ve ekonomik gerekçeyi açıklamak gerekirse: Sadece ülkemizde uygulanan bir satış tekniği değil bu. Tüm dünyada aşağı yukarı böyle uygulanıyor. Evinize su tesisatı geliyor, apartmandaki bir kişi diğerlerine göre daha çok su tüketiyor. Bu yüzden diğerlerine su eksik geliyor. Bunu engellemek için çok kullananların diğerlerinin önüne geçmemesi için önlemler alınıyor.
Düzenleyici kurumun bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler söylemini bırakmasını kişisel olarak doğru bulmuyorum. Bunlar belirli ihtiyaçlara yönelik ortaya çıkıyor, ticaret bunları gerektiriyor. Düzenleyici otoritenin yapamazsınız demesi çok açık bir tüketici mağduriyeti varsa o koşullarda söylemesi gerek. Tüketiciler için işletmeciler için iyi mi olacak onu tartışmak lazım.
BTK'nın bu yaklaşımı seçenekleri azaltmak anlamına geliyor. Bu düzenleme 2016 yılının sonuna ait. O zamanki ekonomik durum ve siyasi konjonktür çok farklıydı. Düzenlemecinin niyetinin iyi olduğunu anlıyoruz. Niyet iyi olsa da uygulanabilir mi ona iyi bakmak lazım. Uygulanamayacak düzenleme gelince işletmeciler onun etrafından dolanmaya çalışıyorlar.
BTK, AKN'li paketlerinin limitsiz benzerlerini tüketiciye sunmak zorundadır gibi liberal bir yaklaşım sunabilirdi. Bazen daha liberal olmak için işletmecileri zorlamak gerekebilir. Bu hizmetleri sunan işletmeler ticari. Kotasız internetin maliyetinin daha yüksek olacağını anlamak için çok zeki olmaya gerek yok. İşletmeciler daha iyi ürünü neden daha ucuza satsınlar sorusunun cevabını bulamayız. Maliyet işletmeciye yansırsa zarar edeceklerdir ki hiçbir şirket zarar etmek için ticaret yapmaz. Maliyet son kullanıcıya yansırsa vatandaş pahalılıktan şikâyet edecektir."