Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sputnik'in medya destekçisi olduğu 11. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda konuştu. Bakan Fatih Dönmez, elektrikte yerli kaynakların kullanımında 4 yılda yüzde 40 civarında artış olduğunu ve bu artışın devam etmesi gerektiğine işaret ederek "Bizim yerli kömür dahil yerli kaynak ısrarımızın altında yatan sebep, elektrik faturası ile küresel petrol ve kur hareketleri arasındaki bağı koparmaya çalışmaktır. Bugün küresel petrol fiyatları arttığı zaman iki hafta içinde akaryakıt pompalarına, 3 ay ile 8 ay içerisinde doğalgaz fiyatlarına ve kademeli olarak da elektrik fiyatlarına sirayet ediyor. Bu döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynak kullanım oranımızı artırmaktan geçiyor" dedi.
‘STAR RAFİNERİSİ CARİ AÇIĞIMIZI KAPATMAMIZDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK'
‘FATİH GEMİSİYLE YETİNMEYİP BİR GEMİYİ DAHA ENVANTERİMİZE KATACAĞIZ'
"Hidrokarbon rezervlerimizi de insanımıza sunmak için teknoloji en büyük gücümüz olacak. Fatih gemisinin Alanya açıklarında sondaja başladığını hatırlatan Bakan "Fatih sondaj gemimiz dünyada kendi sınıfının en iyileri arasında. Ancak, biz Fatih ile yetinmeyip bir gemiyi daha envanterimize katmak üzereyiz. Böylece kullanılan son teknoloji ile arama çalışmalarımız ve buna bağlı üretimimiz artacak. Ülkemizin maden kaynaklarını gün yüzüne çıkarmak adına teknolojiden azami derecede faydalanıyoruz. MTA havadan jeofizik operasyonunun yüzde 80'den fazla kısmını yıl sonuna kadar tamamlayacak. Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yeraltı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tayin etme imkanına kavuşmuş olduk" ifadelerini kullandı.
‘YATIRIM VE ALTYAPI OLMADAN KESİNTİSİZ HİZMET VEREMEYİZ'
"Bu altyapı yatırımları sadece şehir içi dağıtımlarla değil, aynı zamanda arz güvenliğimiz açısından son derece önemli olan kaynak çeşitliliği anlamında uluslararası projelerimiz de var. Bunlardan birisi de TANAP Projesi. Yaklaşık 8-9 milyarlık bir proje, bu yıl hizmete alındı. Sadece ülkemizin değil, devamında Yunanistan, Arnavutluk üzerinden Avrupa'ya ulaşmayı düşünüyoruz. Avrupa'nın da enerji arz güvenliği açısından da önemli bir rol üstlenmiş oluyoruz."