GÖRÜŞ

‘Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri Türkiye’nin enerji açığı ve dışa bağımlılığı azaltmada önemli role sahip’

ATO Kongre Onursal Başkanı Gürsel Baran, Sputnik’in medya destekçisi olduğu 11. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’ndaki konuşmasında “Akkuyu ve Sinop’ta nükleer santral kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar enerji açığımızın kapatılması açısından çok büyük bir önem taşıyor” dedi.
Sitede oku

Akkuyu yetkilisi: Türkiye’de uzman yetiştirecek ortak Rus-Türk nükleer üniversiteleri açılmalı
Ankara'da gerçekleşen ve Sputnik'in medya destekçisi olduğu 11. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda ATO Kongre Onursal Başkanı Gürsel Baran "Türkiye, yerli ve milli maden politikasını benimsedi. Daha çok yerli daha çok yenilenebilir enerji stratejisi doğrultusunda yerli kömür, rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal gibi enerji kaynaklarının enerji sepeti içerisindeki payını arttırma gayreti içerisindedir. Artan enerji ihtiyacının karşısında yerli kaynaklarımızı önceleyen bu yaklaşımı hepimiz destekliyoruz. Özel sektör olarak devletimizin enerji alanındaki çalışmalarına destek vermek özellikle yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızı da arttırmak durumundayız" dedi.

‘YÜKSEK GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİMİZİ KULLANMALIYIZ'

'Türk şirketleri, Akkuyu için ciddi rekabet içinde'
Türkiye'nin fosil yakıtlar olarak adlandırdığımız doğalgaz ve petrol kaynakları açısından zayıf bir ülke olduğunu söyleyen Baran "Ancak yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından potansiyelimiz oldukça fazla. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları arasında rüzgar önemli bir yere sahip. Toplam 48 bin megabaytlık rüzgar enerjisi potansiyeline sahibiz. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için bu potansiyeli ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Otoriteler elektrik ihtiyacımızın yarısını bu kaynaktan karşılayabileceğimizi ifade ediyorlar. Güneş enerjisi de doğrudan güneş ışığından elde edilen temiz bir enerji kaynağı. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip. Dünyada güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı giderek artıyor. Sıcak su üretiminden, seraların ısıtılmasına trafik lambalarındani sokak lambalarına kadar pekçok alanda güneş enerjisinden faydalanılıyor. Jeotermal kaynaklar da enerji üretiminde yaygın bir kullanım alanına sahip. Jeolojik ve coğrafi konum itibariyle aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer alan Türkiye jeotermal enerji açısından oldukça şanslı bir ülke" dedi.

‘TÜRKİYE NÜKLEER KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI'

Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dedusenko: İlk nükleer enerji 2023'de üretilecek
Türkiye'nin nükleer enerji konusunda da önemli adımlar attığına işaret eden Baran "Ülkemiz nükleer enerji konusunda da oldukça önemli adımlar attı. Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar enerji açığımızın kapatılması açısından çok büyük bir önem taşıyor. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığımızın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması için yenilenebilir enerji kaynaklarımızın tamamını harekete geçirmemiz ve enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasıyla pek çok kişiye iş imkanı doğacaktır. İstihdam anlamında da ülkemiz kazançlı çıkacaktır" dedi.

Yorum yaz