Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO), Arap-Türk İş Adamları Derneği (ARTİAD) ile beraber İTO Meclis Salonu'nda düzenlediği ‘Türkiye'deki Arap Yatırımlarının Dünü, Bugünü ve Yarını' başlıklı seminerde, Arap işadamlarına seslendi.
‘BU ÜLKE VATANDAŞLIĞI KOLAY DEĞİL'
Bakan Yardımcısı Nebati son dönemde yabancı yatırımcılara birçok kolaylık sağlandığını ama bunun vatandaşlığı hak eden saygın isimlere verildiğini belirtti:
"Bu ülke vatandaşlığı kolay değil. Kolaylaştırdık ama bunun için gelen paranın sağlam, kişinin de muteber olması lazım. Öyle her gelenin ‘Hadi ben geldim, bana vatandaşlık var' deme şansı yok."
‘YABANCI YATIRIMCININ ARACILARA İHTİYACI KALMADI'
Türkiye'de yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıklar hakkında bir sunum yapan Nebati, hizmetlerde gelinen noktada hiçbir yabancı yatırımcının aracılara ihtiyacının kalmadığını söyledi. Tek merkezden bütün işlemlerin yapılabildiğini belirten Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bu konuda sergilediği kararlılık sayesinde yabancı yatırımcılara gerekli tüm hizmetlerin hali hazırda doğrudan devlet eliyle verildiğini söyledi.
‘ARTIK BU PARAYLA ‘BEN GELEMİYORUM' DİYEN YOKTUR'
Doğrudan yatırımlar için önemli kolaylıklar sağladıklarını anlatan Nebati şunları söyledi: "Daha önce 2 milyon olan sabit sermayeyi 500 bin dolara düşürdük. 100 kişi istihdam şartını 50 kişiye düşürdük. 3 milyon dolar olan mevduatı 500 bin dolara düşürdük, taşınmazı 250 bin dolara düşürdük, devlet borçlanmayı 500 bine, gayrimenkul yatırım fonunu da yine 500 bine düşürdük. Artık bu parayla ‘Ben gelemiyorum' diyen yoktur." diye konuştu.
Arap yatırımcının Türkiye'de resmi makamlara başvurusunu kolayca yapabileceğini anlatan Nebati, "Geldiniz, önce uygunluk tespiti, sonra başvuran kişinin geçici ikametgah belgesi çıkarılıyor. Vatandaşlık işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılıyor" bilgisini verdi.
ÇİFTE VATANDAŞLIĞI KABUL ETMEYEN ÜLKELER İÇİN ÇÖZÜM: TURKUAZ KART
Yatırımcılara sağlanan vatandaşlık hizmetine ilişkin bilgiler veren Nebati, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkeler de bulunduğunu, buna da çözüm geliştirdiklerini söyledi. Nebati şunları kaydetti:
‘HEMEN TURKUAZ KART'I VERİYORUZ, VATANDAŞLIK MI İSTİYORSUN, AL SANA VATANDAŞLIK. TURKUAZ KART MI İSTİYORSUN AL SANA TURKUAZ KART'
‘MİT VE EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEREKLİ ARAŞTIRMALARI YAPIYOR'
‘VATANDAŞLIK VEYA TURKUAZ KART KONUSUNDA OFİS BAŞVURUSUNDAN CUMHURBAŞKANI ONAYINA GİDEN SÜRE 45 GÜN'
‘BİZ ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK, GELMEK İSTEYENE EHLEN VE SEHLEN'
Nebati, eskiden yabancı yatırımcının bir gayrimenkulü satın alabilmesi için 3 ay süren bir izin süresinin geçmesi gerektiğini, şimdi ise bunun 3 güne indirildiğini ifade etti.
NEBATİ: BUNDAN SONRA ‘İŞLER ZORLAŞTIRILDI' YOK
Bundan sonra ‘İşler zorlaştırıldı' yok. Şu anda broşürlerimiz hazırlanıyor, gazete ilanlarına çıkacağız, uçağa bindiğiniz zaman bilgileri alacaksınız" dedi.