MULTİMEDYA

Uluslararası Kar Leoparı Günü kutlanıyor

Sitede oku

Kar Parsları olarak da bilinen Kar Leoparlarının neslini tehlikeye sokan nedenler, onların çiftlik hayvanlarını avlaması sebebiyle öldürülmesi ve kemik ve kürk ticareti için yasa dışı avlanmaları. Soyu tükenmekte olan ve yaşadığı ülkelerin çoğunda kanunlar ile koruma altında bulunan bu hayvanlara dair bilgiler, Sputnik’in galerisinde.

1 / 9
Kar parsları yaşadığı ülkelerin çoğunda kanunlar ile koruma altında.
2 / 9
Kar parsları genelde alaca karanlıkta hareketlidirler. Bir bölgede birkaç gün yaşayabilirler ve birden bire kilometrelerce uzağa gidebilirler.
3 / 9
Dağların ıssız uçurumlarında ve kayalıklarında avlanarak yaşam mücadelesi veriyor.
4 / 9
Uzunluğu 2 metreye ulaşabilen kar leoparları, geniş ve tüylü patileri ile kara batmadan ilerleyebiliyor.
5 / 9
Ortalama bir kar parsı 27–54 kg ağırlığında, 1,2-1,5 m uzunluğunda olur. Kuyruğu ise 91 cm uzunluğundadır.
6 / 9
2013'te Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te kar leoparları için yapılan konferansta, konferansa katılan ülkelerde 23 Ekim'in Kar Leoparı Günü olarak ilan edilmesine karar verildi.
7 / 9
Hayvanat bahçelerindeki kar parsı sayısı yaklaşık 600'dür.
8 / 9
Asya kıtasının dağlık bölgelerinde yaşayan bu büyük kedi türünden 2016 yılı verilerine göre vahşi doğada sadece 4 bin – 8 bin 700 tane kaldığı belirtiliyor.
9 / 9
Kar leoparı olarak da bilinen kar parsları, Afganistan, Butan, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan boyunca Orta Asya'nın dağlık bölgelerinde yaşarlar.
Yorum yaz