DÜNYA

Bolton Moskova'da konuştu: Kaşıkçı konusunda laf dinlemek değil, gerçekleri öğrenmek istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Moskova'da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev gibi yetkililerle görüşmeler yürüttü. Bolton'un temaslarını açıklamalar takip etti.
Sitede oku

Patruşev ile Bolton, START-3'ün uzatılmasını konuştu
Trump yönetiminin İran'a yönelik yaptırımlarının küresel petrol piyasası üzerinde etki yaptığını söyleyen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Trump'ın bu kararından hem ABD hem de Rusya'nın istifade edeceğini öne sürdü.

Rus radyo istasyonu Ekho Moskvy'ye konuşan Bolton, ABD'nin kendi petrol üretimi ve ihracatını artırdığını belirtip şunları söyledi:

'HEM SANA HEM BANA'

"İran'dan petrol çıkışının azalmasından Rusya da istifade edecektir. Petrol fiyatlarının yükselmesi, bir petrol ihracatçısı olarak Rusya'ya da yarayacaktır. Biz petrol üreticileri olarak faydasını göreceğiz, ama tabii zamanla piyasa dengeye kavuşacaktır."

'NEDEN ÖLDÜĞÜNÜ, KİMİN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ BİLMEMİZ LAZIM'

Kushner: Suudi Veliahtı'na dedim ki, tümüyle şeffaf ol
İran'a yaptırımların davranışlarını değiştirmesi için maksimum baskı uygulamayı amaçladığını savunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, diğer yandan Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda ölümüne açıklık getirilmesini beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Biz laf dinlemek değil, gerçekleri öğrenmek istiyoruz. Öncelikle onun neden öldüğünü, onu kimin öldürdüğünü bilmemiz lazım. Bu sürecin tüm detaylarını bilmek istiyoruz…"

'YENİ PUTİN-TRUMP ZİRVESİ OLASI'

"Biz açıklık talep ediyoruz, bu görüşmeleri yürütüyoruz" diye ekleyen Bolton, diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında haziranda Helsinki'de yapılan baş başa zirvenin bir benzerinin daha düzenlenmesi ihtimalini 'mümkün' olarak değerlendirdi.

'RUSLAR MÜDAHALE ETTİ, AMA NAFİLE'

Kremlin uyardı: ABD orta menzilli nükleer füze geliştirirse biz de aynısını yaparız

Rusya'nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin şöyle konuştu:

"Bugün Rus meslektaşlarıma bizim seçim sürecimize müdahalelerinin hiçbir gerçek etkisinin bulunmadığını söyledim. Ama asıl önemli olan, içişlerimize karışma arzusunun, Rusya'ya, Rus halkına güvensizlik yaratmasıdır. Bence buna göz yumulmamalı, bu, kabul edilebilir olmamalı."

'INF'DEN ÇEKİLME ŞANTAJ DEĞİL'

ABD'li şahin diplomat, Trump'ın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme kararıyla Rusya'ya şantaj yapmaya çalıştığı suçlamasını reddetti. 1987 tarihli INF'den çöpe atılırsa Avrupa'ya Rusya'ya çevrili füze yerleştirme yönünde Washington'da henüz alınmış bir karar olmadığını söyledi.

‘Soğuk Savaş’a doğru bir adım’: ABD’nin INF’den çekilip Çin’in olduğu yeni bir anlaşma arayışına girebilir
'ÇİN VE KUZEY KORE'NİN DE DAHİL OLDUĞU ÇOK TARAFLI ANLAŞMA' MESAJI

Her halükarda sadece ABD ile Rusya arasındaki bir anlaşmanın bugünün gerçekliğini karşılamadığını, çünkü Soğuk Savaş'tan farklı olarak bugün Çin ve Kuzey Kore dahil birçok ülkenin orta menzilli nükleer füze geliştirdiğini sıralayan Bolton, bundan sonraki aşamada, Avrupa ve Asya'daki dostlarla görüş alışverişinde bulunacaklarını ve Rusya ile teatiyi devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

İki ülke arasında 2011'de imzalanan ve 2021'de süresi dolacak olan Yeni Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması'nı (New START) uzatıp uzatmama konusunda da Washington'ın nihai pozisyonunu henüz belirlemediğini de kaydetti.

Yorum yaz