YENİ ŞEYLER REHBERİ

‘Kullanıcılar hız değil tutarlı internet bağlantısı istiyor’

TurkNet’in bireysel iş birimlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Sinan Kurmuş, Yeni Şeyler Rehberi programında kullanıcıların internet seçimini yaparken nelere dikkat ettiğini aktardı. Kurmuş, kullanıcıların hızdan çok kotasız ve kesilmeyen internete baktığını dile getirdi.
Sitede oku

Türkiye, internet hızında 91. sırada
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, geçtiğimiz günlerde 2018 yılının ikinci çeyrek rakamlarını açıkladı. İnternet kullanıcı sayısı halen artıyor ancak bu artış hızı geçen sene ve çeyreklere göre yavaşladı. TurkNet'in bireysel iş birimlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Sinan Kurmuş, Yeni Şeyler Rehberi programında BTK raporunu yorumlarken kullanıcıların internet seçimlerinde nelere dikkat ettiğini de anlattı. Kurmuş, Türk kullanıcısının ortalamalarına bakıldığında kimi durumlarda neredeyse 50 gigabayt adil olmayan internet kullandığını söylerken artık internet satın alınırken hıza değil kota ve kesintisiz çalışma gibi faktörlere bakıldığını dile getirdi:

'50 GIGABAYT ADİL OLAYAN İNTERNET KULLANIYORUZ'

Son 5 yılda Türkiye'de internet kullananların oranı yüzde 35.5 arttı
"2018'in ikinci çeyrek raporu açıklandı. Döviz krizi öncesi rakamları bunlar. Toplam internet sayısı nasıl değişiyor diye bakıyoruz. Türkiye'de 12.5 milyon geniş bant internet kullanıcısı var. Geçen seneye göre 322 bin adet daha artmış. Bu iyi haber ama artış hızının giderek düşmesi de kötü haber. Bu rapor döneminde ekonomide kötü haber yoktu. Bu artıştaki düşüşü satürasyona bağlamak mümkün. Niye internet abone sayısı artar? Biri penetrasyon. Türkiye'de 20 milyon hane var, internet olmayan yaklaşık 10 milyon hane var. Evinizde internet var diyelim evden çıkıp kendi evinize çıktığınızda yeniden internete ihtiyaç duyuyorsunuz. Türkiye'de yeni hane oluşumunun yavaşlaması çok ciddi bir etki. Ayda 30 liraya verilen 4 megabit hızında paketlerin internet kullanımına etki etmesini bekliyorduk ama onlar da artışa pozitif etkide bulunmadı. Mobille yapabileceğiniz şeyler var yapamayacağınız şeyler var. Ciddi bir video izleyicisiyseniz mobil yetmez. Ama ben yarım saat sosyal medyaya bakıyorum diyorsanız mobilden yana sorun olmaz. Ama oyuncuysanız, konsoldan oyun yüklüyorsanız mobil kesinlikle yetmez.

Üçüncü çeyrekte çok büyük bir değişiklik olmayacak. Belirsizlikler Ağustos ayında ortaya çıktı. O aylarda satışlar zaten yavaşlamıştı. Diğer taraftan Eylül'de yazlıktan dönenler okullar açılırken internet aldı. Yani ikinci çeyrekle üçüncü çeyrek arasında çok büyük bir farklılık olacağını zannetmiyorum. Türk Telekom'un pazar payı giderek azalıyor alternatif operatörlerinki artıyor. Her operatörün ne kadar abone kaybedip ne kadar aldığına baktığımızda Türk Telekom Pazar payının altında yeni müşteriden pay alıyor diğerleri de pazar payının üstünde alıyorlar. Yavaşlamış olan kablo internet vardı Türksat'ın artışı yavaşlamış görünüyor. D-Smart ve TurkNet hızlı gidiyor Superonline buna karşın daha satüre olmuş ve daha yavaş biçimde müşteri alıyor gibi gözüküyor. İlk kez internet paketi alacak olanlar ya hiç internet görmemişler ya da mobilden geliyorlar. Dolayısıyla kotalı ya da kotasız gibi tercihleri olduğunu düşünmüyorum. Bu bakış açısıyla Bakanlığın Türk Telekom'a yaptırdığı sınırlı hızlı ve kotalı paketlerle kullanıcıların internet girmesi mantıklı. Ama sonuçlara bakacak olursak bunun da yeterli olmadığını görüyoruz. İnsanlar buna ihtiyaç duymuyorlar. Onları bu kullanıma itecek içerik zenginliği yok.

DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Şen: Uçak trafiğini İstanbul’a çektik, interneti de getirmeliyiz
Benim BTK raporlarında en çok merak ettiğim ortalama veri kullanım rakamları. Şimdi 90 gigabaytlara çıktı bu rakam. Türkiye'de bilinmeyen şey tarife bazında kota kullanımı. Benim tahminim 40-50 gigabaytlar civarında. Yani insanlar ortalama 50 gigabaytlar seviyesinde adil olmayan internet kullanıyorlar. 2019 yılı başında Adil Kullanım Noktası AKN kalkacak ama şu andaki durumda bile ortalamanın çok altında bir kota uygulaması var. AKN'yi kaldırmış olan operatörlerin daha hızlı büyümesi bana şaşırtıcı gelmiyor.

Herkesin ihtiyaçları değişik. İnternet seçim sebepleri de değişik. Kimisi ders için kullanıyor kimisi interneti indirip gün boyu dizi ve film seyrediyor. Başta aman hızlı olsun diyorlar. Sonra hızla ilgili seçimin doğru olmadığını herkes görüyor. Çünkü sözleşmenizdeki hızla aldığınız hızın farkının ne olduğunu görüyor herkes. Sonuçta bölgesel altyapılar hızları çok etkiliyor. Bir de her kullanıcı için bir bant genişliği ayrılmıyor herkesin aynı anda kullanmayacağı öngörülüyor. Yoğun kullanılan bazı saatlerde hızınız çok düşebiliyor. Bir süre kullandıktan sonra insanlar benim hızım sabit olsun, kota dolunca hızım düşmesin çok arıza olmasın gibi şeylere bakmaya başlıyorlar. Bireysel kullanıcılar hızdan bu tür şeylere geçebiliyorlar."

Yorum yaz