Hareketin lideri Yazdan Kaya ekonomik ve insani alanda ilişkileri geliştirmek için 4 günlük bir resmi ziyaret için yarımadaya gitti.
Gazetecilere konuşan Balbek "Rusya-Kırım-Türkiye hareketinin başlıca amacı Kırım'ın statüsünün uluslararası toplum tarafından tanınması için çalışarak güçlerimizi birleştirmek. Türkiye'de ilk kez Kırım'ın tanınması için halk diplomasisi ve siyasi güç düzeyinde toplum görevlilerinin bulunduğu bir hareket ortaya çıktı. Hareketin içinde Türk politikacılar vedevlet görevlileri de var. Hareketin amacı Kırım'ın, Türkiye'nin Rusya'ya kapısı olmasının yanı sıra İpek Yolu'nun geri döndürülmesi için de bir kapı olması" dedi.
'KIRIM HALKI RUSYA İLE BAĞLANMAYI SEÇTİ'
Yazdan Kaya ise Türkiye'nin Rusya'nın bir parçası olarak Kırım'la yakın ekonomik ve insani ilişkiler geliştirmek istediğini söyledi. Kırım'ın Rusya'ya bağlanışının yasal olduğuna vurgu yapan Kaya "Kırım halkı 2014'teki referandumla iradesini gösterip Rusya ile bağlanmaktan yana oy kullandı" diye konuştu.
TÜRK ŞİRKETLER, KIRIM'LA FERİBOT SEFERLERİNİN BAŞLATILMASINI İSTİYOR
Türk iş adamları, toplum görevlileri ve politikacıların Kırım'la işbirliğini geliştirmek için kurduğu Rusya-Kırım-Türkiye hareketinin lideri Yazdan Kaya, Türk şirketlerin İstanbul, Samsun ile Kırım'ın Evpatorya ve Sivastopol kentleri arasında feribot seferlerinin başlatılmasıyla ilgilendiğini söyledi.
Gazetecilere konuşan Kaya "Türkiye feribot seferlerinin açılmasını bekliyor, bunun başarılması ve Kırım'daki iki limanın kullanılmasını istiyor" dedi.
Kaya, Türkiye'den İstanbul ve Samsun limanlarının, Kırım'dan da Evpatorya ve Sivastopol limanlarının kullanılabileceğini ifade etti.
Kırım Limanları Genel Müdürü Aleksey Volkov, Türkiye ile Kırım arasında sonbaharda feribot seferleri başlatmayı planladıklarını, taşıyıcı şirketleriyle konuyla ilgili görüşmelerin yapıldığını söylemişti. Ancak Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Türk yetkililerin bu konuda isteksiz davrandığını ifade etmişti.