DÜNYA

2018 Nobel Barış Ödülü cinsel şiddetle mücadele eden Mukwege ve Murad'ın

Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü Dr. Denis Mukwege ve Nadia Murad'a verdi.
Sitede oku

Norveç Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülü'nün cinsel şiddeti sona erdirme çabaları nedeniyle Doktor Denis Mukwege ve Ezidi aktivist Nadia Murad'a verildiğini açıkladı.

Mukwege ve Murad'ın, 'savaş ve silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar' nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

​NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN İLK KONGOLU DENIS MUKWEGE KİMDİR?

Nobel Barış Ödülü için bahisler açıldı: Kuzey Kore llderi Kim ve Güney Kore lideri Moon önde
Hayatının çoğunu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki cinsel şiddet mağdurlarına yardım etmeye adayan jinekolog Denis Mukwege, yıllardır tecavüz mağdurlarının tedavisi için uğraşıyor. Mukwege ve ekibinin, cinsel saldırılara maruz kalmış binlerce kişiyi tedavi ettiği biliniyor.

1955 doğumlu aktivist ve insan hakları savunucusu Kongolu jinekolog, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları Bukavu’da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle yakından tanınıyor.

Kongolu doktor, aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.

Mukwege ödülü kazandığı haberini de bir ameliyat sırasında aldığını söyledi.

Çalıştığı kuruluşta  bir basın toplantısı yapan Doktor Mukwege "Bugün birçok kadının yüzünde tanınmaktan dolayı ne kadar mutlu olduklarını gördüm, bu gerçekten çok duygulandırıcı" diye konuştu.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN İLK IRAKLI NADIA MURAD KİMDİR?

Saharov Ödülü Ezidi aktivistlere verildi
IŞİD tarafından 2011'de 21 yaşındayken kaçırılan ve 6 erkek kardeşi öldürülen Ezidi aktivist Nadia Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya'ya gitmişti.

Eylül 2016'da BM İyi Niyet Elçisi ilan edilen Murad, 2017'de Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü'ne layık görülmüştü.

Kaçtığından beri insan ticaretini durdurmak için mücadele veren Murad, BM'deki görevi sırasında ise özellikle insan ticareti mağduru mülteci kadın ve genç kızlar konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

Murad bu ödülü kazanan ilk Iraklı oldu. Bu yıl ödül için 216’sı kişi, 115’i kurum olmak üzere toplam 331 aday bulunuyordu.

Komite geçen yıl, Nobel Barış Ödülü'nün nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarına dikkati çektiği ve bu silahların anlaşma temelinde yasaklanması amacıyla harcadığı çığır açan çabalar nedeniyle Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası'na (ICAN) verildiğini açıklamıştı.

'TERÖRİZM VE FANATİKLİKLE MÜCADELE ETMİŞ OLAN TÜM IRAKLILAR İÇİN BİR ONUR'

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Berham Salih de Nobel Barış Ödülü'nün Ezidi aktivist Murad'a verilmesinin 'terörizm ve fanatiklikle mücadele etmiş olan tüm Iraklılar için bir onur' olduğunu söyledi.

Salih Twitter'dan yaptığı açıklamada tebrik etmek içi Murad'ı aradığını belirterek " Ödül Ezidilerin trajik durumunun kabul edilmesi, Murad'ın terör ve cinsel şiddet kurbanlarının insan haklarını savunmasındaki cesaretinin onaylanması anlamına geliyor. Bu terörizm ve fanatiklikle mücadele etmiş olan tüm Iraklılar için bir onur" ifadelerini kullandı.

Görevden ayrılmaya hazırlanan Irak Başkbakanı Haydar el İbadi de Murad'ı arayarak tebrik etti.

Tecavüze uğrayan Ezidi kadınların yaşadıkları travmaları atlatması için çalışan Yazda adlı sivl toplum örgütü de yaptığı açıklamada " Bugün Ezidiler, diğer azınlıklar ve IŞİD'in tüm soykırım ve toplu katliam kurbanları için özel bir gün. Umarız bu tanıma Nadia ve Ezidilere adalet, barış ve bir arada yaşamı getirmek için çalışmalarında yardımcı olur" dedi.

Yorum yaz