DÜNYA

Vatikan'dan Ukrayna'nın otosefal kilise açıklamasına yalanlama

Vatikan'ın (Kutsal Makam) Kiev Büyükelçiliği, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın 'Vatikan, Kiev'in otosefal kilise kurma kararına saygı duyuyor' açıklamasını tekzip etti.
Sitede oku

Fener Rum Patriği Bartholomeos: Ukrayna kilisesi kısa süre sonra bağımsızlık statüsünü alacak
Kutsal Makam'ın diplomatik temsilciliğinden yapılan açıklamada, "Vatikan'ın Kiev Büyükelçiliği, Kutsal Makam'ın birçok kez dile getirdiği tutumu bir kez daha doğruluyor. Kutsal Makam, bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi kurulması konusunun Ortodoks Kilisesi'nin iç meselesi olduğunu düşünüyor ve bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmadı ve yapma niyetinde değildir" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Bakan Pavel Klimkin'in Vatilan Dış İlişkiler Sekreteri'yle görüştüğünü duyurduğu açıklamada, Vatikan'ın Ukrayna halkının bağımsız kilise kurma kararına saygı duyduğunu öne sürmüştü.

Kendisini 'ekümenik' (evrensel) sayan Fener Rum Kilisesi'nin, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığından yana tavır aldığı, Rusya Ortodoks Kilisesi'nin ise bu olasılığa kesin bir dille karşı çıktığı basına yansımıştı.

Vatikan ile Çin arasında tarihi anlaşma
Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Fener Rum Patrikhanesi'nin, Moskova'nın izni olmadan tüm devletlere bağımsız kilise oluşturma hakkı verme yönünde karar aldığını aktararak, "Bu kararı göz önüne alacak olursak ilk sırada Ukrayna'nın ulusal kilise oluşturma hakkı olabilir" demişti.

BAZI DİN ADAMLARI OTOSEFAL İLAN ETMİŞTİ

Ukrayna'da bazı din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi'ni kurduklarını ilan etmişlerdi. Ancak Ortodoksluk mezhebinde bu yapılanmanın geçerli olabilmesi için bu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da diğer patrikhanelerin yarısı tarafından tanınması gerekiyor.

Yorum yaz