'İKİ ÜLKE ARASINDA NORMAL İŞBİRLİĞİ'
Çin Dışişleri'nden sonra Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu da ABD'nin Pekin'e karşı yaptırım kararına gerekçe olarak gösterdiği savunma kontratlarının, 'iki egemen ülke arasındaki normal bir işbirliği adımı' olduğunu belirtip Washington'ın bu ilişkilere karışmaya hakkı olmadığını vurguladı.
'Yaptırımları hemen iptal etmemesinin ABD için bazı sonuçları olacağı' uyarısında bulunan Wu, şu vurguyu yaptı: "ABD'nin söz konusu yaklaşımı uluslararası ilişkilerin temel kurallarının bariz bir ihlali, tam bir hegemonya alameti."
Wu, yaptırım kararının iki ülke ve orduları arasındaki ilişkileri de ciddi anlamda bozduğunu söyledi.
EKİPMAN GELİŞTİRME BİRİMİNİ HEDEF ALIYOR
ABD'nin, Çin'in Rus yapımı beşinci nesil SU-35 savaş uçakları ve S-400 hava savunma sistemi satın almak için Rusya'yla imzaladığı kontratları gerekçe göstererek uygulama kararı aldığı yaptırımlar, Çin Savunma Bakanlığı için silah satın almaktan sorumlu olan Ekipman Geliştirme Birimi ve bu kurumun direktörü olan Li Shangfu'yu hedef alıyor.
Aynı zamanda ABD'li yetkililer, Çin'e dönük yaptırım kararlarının, S-400 almak üzere anlaşma imzalayan Türkiye'ye yönelik bir sinyal olduğu imasında bulunmuştu.
İsmi verilmeyen bir ABD'li yetkili, Çin'e yönelik yaptırım kararına ilişkin "Bu adımın ciddiyetimizin bir sinyali olarak algılanmasını ve diğerlerini, Rusya'nın savunma ve istihbarat sektörleriyle olan ilişkileri hakkında yeniden düşünmeye yöneltmesini umuyoruz" demişti.
TÜRKİYE'YE ÇOKTAN CEZA KESİLDİ
Söz konusu karara göre, Türkiye'nin Rus yapımı hava savunma sistemi satın almasının ABD ile askeri ilişkilere etkisinin değerlendirileceği bir rapor Kongre'ye sunulana kadar, Türkiye'ye F-35 teslimatı geçici olarak durdurulmuştu.