TGC Genel Sekreteri Güneş: Kağıt üretimi stratejik sektör olmalı, teşvik verilmeli

Seyr-i Sabah programına katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, döviz kurlarında yaşanan artışın ardından kağıt ithalatının durma noktasına gelmesini eleştirirken bu konuda TGC’nin attığı adımları dile getirdi. Güneş, bu sektörün stratejik sektör ilan edilmesini istedi.
Sitede oku

98 yıllık Resmi Gazete basılı yayına son verdi, artık sadece dijital olarak yayınlanacak
Döviz kurlarında yaşanan aşırı değerlendirmenin ardından Türkiye'de üretilmeyip yurt dışından geçirilen kağıt da pahalandı. Bunun üzerine başta yerel gazeteler olmak üzere basın sektöründeki birçok yayın kapanmaya başladı. Kitapların bulunduğu yayıncılık sektörü de bundan etkilendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Seyr-i Sabah programında cemiyet olarak bu konu üstünde çalışmalar yaptıklarını, birçok farklı paydaş ile bir araya gelip rapor hazırladıklarını ve bunu yakında Cumhurbaşkanlığına sunacaklarını söyledi:

‘AA FİYATLARINDAN KDV'YE KADAR HER ALAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Kâğıt kirizi Demirören'i de etkiledi: Vatan gazetesi hafta sonu eklerini kapattı
"Kağıt krizi uzun zamandır geliyorum diyen problemdi. Türkiye'de sadece birinci hamur kağıdı üretiliyor bu da yüzde 3'e tekabül ediyor. Gazete ve kitap kağıdı üretilmiyor. Bize hem yerel hem de örgün basından meslektaşlarımızdan öneri geldi. 11 Eylül 2018'de taraflar bir araya geldi. Bu rapor hazırladı. Son düzeltmelerle birlikte son şekli verildi. Gazete ve dergilerin tirajları azaldı kağıt maliyetleri arttı. Bugün 20 sayfalık bir gazetenin maliyeti 70 kuruş. Bu da bütün sektörü sıkıntıya sokmuş vaziyette. Böyle giderse basındaki işsizlik artacak.

Bizim çözüm önerilerine bakacak olursak: Gazetecilik bir kamu hizmeti. Buna ciddi ihtiyaç var. Bunun temelinde SEKA'nın kapatılması var. Burası kapatılınca biz bugünlere geldik. Öncelikle yerli üretim için seferberliğe ihtiyacımız var. SEKA gibi devletin kendi kurumu olacak bir yapılanma yeniden devreye sokulabilir. Gazete ve kitap için kağıt üretimi stratejik sektör yapılabilir ve teşvik verilebilir. Medyanın içinde bulunduğu durumda dayanışmayla ortak bir fabrika kurulması medya bileşenlerinin buna ortak olması uygulaması çok mümkün görünmüyor. Bizim önerimiz özet sektörde buna niyetli girişimcinin olduğunu duyduk onlara teşvik verilebilir.

'SEKA, Japonya'ya bile kağıt ihraç ediyordu, şimdi tuvalette kullanacak kağıt bulamıyoruz'
Kağıtla ilgili önerimiz dışında KDV yüzde 8, bunun kaldırılmasını istiyoruz. Kur zararlarının ortadan kaldırılması için bir denkleştirme ofisi kurulmasını istiyoruz. Meslektaşlarımızın beklentisi basın ilan kurumu tarifelerine zam yapılması. Dolar ve Euro'nun güncel durumuna göre tarife yeniden düzenlenmeli. Basın ilan kurumu meslektaşlarımıza verdiği kredi gibi gazete şirketlerine de verilebilir.

Bazın ilan kurumu bu hafta bir genel kurula gidecek onlar da gazete sayfa sayılarının azaltılabilmesi için kararlar alacak diye biliyoruz. Asgari sınırlar azaltılacak. Kamu imkanları gazetelere adil dağıtılmıyor. Eleştirel yaklaşan kuruluşlara da eşit olarak ilan dağıtılmalı. AA bir kamu kurumu ve abonelik fiyatları yüksek. Meslektaşlarımızın bu konuda ciddi bir indirime ihtiyaç var özellikle yerel gazetelerde. Yerel basın, basın ilan gelirleriyle ayakta durmaya çalışıyorlar. Çok fazla baskı altındalar. Bu tip desteklere çok ihtiyaçları var. Bu ülkede bu kadar çok ayrışma yaşanmasının kimseye faydası yok. Geçmişte çok daha güçlü bir biçimde yan yana gelebilirdik. Bizim yaptığımız toplantıda medyanın yüzde 80'i yan yana gelebildi. Eleştirel yaklaşım iktidarın da daha iyi çalışmasını sağlar. Havayollarında herkesin haber alma hakkının engellenmemesi gerekiyor. Her görüşten insanın haber alabilmesi lazım. Bugün eleştirel gazeteciler çok daha zor durumda gözüküyor. Ama yarının ne getireceği hiç belli olmaz. O yüzden evrensel ölçüde herkesin destekleneceği kuralların oluşturulması için beklenti içindeyiz."

Yorum yaz