Füze ve Ağır Silah Dairesi Başkanı Korgeneral Nikolay Parşin, basın toplantısında Malezya Havayolları’na ait MH17 uçağını vuran füzenin nerede üretildiğini açıkladı. Parşin "Füze, Dolporudni makine üretim kuruluşunda, 1986 yılında üretildi" dedi.
'UKRAYNA’YA GÖNDERİLMİŞTİ'
Parşin, füzenin üretimden sonra Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna’ya gönderildiğini ve daha sonra Rusya topraklarına hiç geri dönmediğini vurguladı: "Kuyruk numarası 886947379 olan füzenin gönderildiği askeri birimin numarası 20152, ismi ise 223. Uçaksavar Birliği. 1986 yılında bu birlik Karpatya Askeri Bölüğü’nün bir parçasıydı ve Sovyet dönemi Ukrayna’sının Ternopolskiy bölgesindeki Terebovle kentindeydi. Bölüğün silahları arasında Buk füze sistemleri vardı. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra bu bölük geri çekilmedi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bünyesine dahil edildi."
Parşin, uçağı vuran Buk füzesinin seri numarasının, parçaları ve başlığının teslim edildiği Ortak Soruşturma Grubu’nun bilgilendirmesi sayesinde tespit edilebildiğini belirtti. Parşin, Dolgoprudni bilimsel üretim kuruluşunun arşivleri üzerinde yapılan incelemelerin seri numarasını kesin olarak belirlemelerini sağladığını ekledi.
Parşin, ortak soruşturma grubunun bakanlığın sunduğu bilgi ve belgeleri inceleyebileceğini, bu belgelerden şüpheleri olmadığını kaydetti. Parşin, uluslararası soruşturma komisyonunun Rusya’nın olayda dahli olduğuna dair sunduğu kanıtların da sahte olduğunu vurguladı.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın uçağın düşürülmesi ile bağlantılı olduğuna ilişkin sesli kanıt da sundu. Parşin, elde ettikleri ses kayıtlarının Ukrayna askerlerinin olaya dahlini kanıtladığını, kayıtların trajedinin tekrarlanabileceğini gösterdiğini de ifade etti.
Ses kaydında hava sahasındaki kısıtlamalar dikkate alınmazsa bir MH17 faciasının daha yaşatılabileceği yönünde bir ifade yer aldı. Edinilen tüm bilgilerin Hollandalı soruşturmacılara iletildiği de aktarıldı.
Moskova, güvenlik güçlerinin topladığı verilerin uçağın Ukrayna'ya ait bir füze tarafından ya da Su-25 uçağı ile düşürülmüş olduğunu gösterdiğini açıklamıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı, incelemeler neticesinde Ukrayna'ya ait Buk-M1 bataryasının radarının olaydan bir gün önce aktifleştirildiğini tespit etmişti. Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke de, soruşturmada Rusya'ya yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu belirtmişti.