İsrail-Türkiye ilişkileri Tel Aviv yönetiminin mayıs ayında Gazze sınırındaki silahsız eylemcilere ateş açarak onlarcasının ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına yol açmasının ardından bozulmuştu.
'BÜYÜKELÇİLER GELECEK AY GÖREVLERİNE DÖNEBİLİR'
Ancak Türk ve İsrail hükümeti konu hakkında açıklama yapmadı.
Haberde Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi halinde iki ülkenin Ekim başında, yani son diplomatik gerilimden 5 ay sonra, büyükelçilerin karşılıklı olarak görevlerine dönmesini umduğu iddia edildi.
Gazete, Türkiye'nin yakın zamanda ekonomiden sorumlu bir ataşeyi İsrail'e geri gönderdiğini ve bu yetkilinin iki ülke arasındaki ekonomik bağı kuvvetlendirme amacında olduğunu da belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın yakın zamanda gerçekleştirdiği Bakü ziyaretlerinin de bu yakınlıkla bir alakası olduğu iddia edildi. Fakat gazeteye konuşan diplomatlar, iki isim arasında bir görüşme olmadığını aktardı.
Times of İsrael gazetesi ise konuyla ilgili haberinde Türkiye ve İsrail'in bir dizi alanda özellikle de Suriye konusunda ortak çıkarlara sahip olduğunu vurguladı. Gazetenin haberinde Türkiye'nin İran'ın Suriye'yi 'domine etmesinden' endişelendiği ve bu kaygıyı İsrail'in de paylaştığı aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze sınırında yaşanananların ardından İsrail'i 'bir terör devleti' ve yapılanları 'soykırım' olarak tanımlamış, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Erdoğan'a benzer sertlikte yanıt vermişti.
Türkiye olayların ardından İsrail Büyükelçisini geri çağırıp İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Na'eh'i ve İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Yossi Levi Sfari'yi ülkesine geri göndermişti. İsrail de Türkiye'nin Kudüs Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu'nu sınırdışı etmiş ayrıca Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem'i Dışişleri'ne çağırmıştı.