DÜNYA

Soyu tükenmekte olan 130’dan fazla kama kuyruklu kartal, zehirlenerek öldürüldü

Avusturalya’nın Viktorya eyaletinde 130'dan fazla kama kuyruklu kartal cesedinin gömülü halde bulunması sonrası başlayan soruşturmada, kartalların zehirli yem kullanılarak öldürüldüğü belirlendi.
Sitede oku

Hindistan Anayasa Mahkemesi'nden 5 kişinin ölümünden sorumlu kaplan için 'vurun' emri
Avusturalya'nın Viktorya eyaletinde bir adamın, Avusturalya'nın en büyük yırtıcı kuşu olduğu bilenen kama kuyruklu kartallardan 136 tanesi öldürdüğü iddia edildi.

Kartalların cesetleri, Avusturalya'nın güneydoğusunda yer alan Victoria eyaletinin Tubbut bölgesinde bir çiftlikte gömülmüş halde bulundu. Kama kuyruklu kartalların cesetleri, 2 bin hektar alana yayılan 4 ayrı arsadan toplandığı belirtildi.

Hayvanları öldürdüğü iddia edilen kişinin, Ocak 2016'dan Nisan 2018'e kadar süreçte 136 kama kuyruklu kartalı zehirli yem kullanarak avladığı iddia ediliyor.

Yaşanan avın eyalet tarihinin en büyük kama kuyruklu kartal katli vakası olduğunun altını çizen Viktorya Eyaleti Çevre,Su,Kara ve Planlama Bakanlığı (DELWP) Sözcüsü yaptığı açıklamada, "İlgili mülklerin araştırılması sırasında son zamanlarda ele geçirilen kanıtların adli sürece dahil edilerek soruşturmaların sürdürüldüğünü bölge sakinlerine bildirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Avusturalya'nın en kalabalık eyaleti kuraklıkla yüz yüze
Yetkililer geçen Haziran ayında yaptıkları açıklamada katledilen kartalların sayısının artmasından endişe ettiklerini açıklamıştı.

512 BİN 230 LİRA DEĞERİNDE BİR KEFARET BEDELİ ÖDEMESİ BEKLENİYOR

Avusturalya Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan yapılan açıklamada, 30'dan fazla kişinin dahil olduğu soruşturma sonrasında suçlanan adamın,1975 yılında yasalaşan yaban Hayatı koruma yasası kapsamında iki suçlama ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Yasaya göre, kasıtlı olarak kama kuyruklu kartalı öldürmenin cezasının üst limiti 6 ay hapis cezası. Öte yandan hapis cezasının kefarete çevrilebilmek mümkün, toplam kefaret bedelinin ise 115 bin Avusturalya doları (512 bin 230 lira).

Moğolistan’daki geleneksel Kartal Festivali’nden renkli kareler
AVUSTURALYA'NIN EN BÜYÜK YIRTICI KUŞU

Kama kuyruklu kartallar bölgede çitçilerin de baş belası. Zira kartalların ekinlere ve hayvancılık yapan çiftçilerin küçükbaş hayvanlara zarar verdiği öne sürülüyor.
Avustralya'da yaşayan kanat genişliği en büyük olan kuş türü olarak biliniyor. Kama kuyrukluların, kanat genişlikleri 2 metre 84 santimi bulabiliyor.

Koruma altında olan Avusturalya'nın en büyük yırtıcı kuş türü olan kama kuyruklu kartalların, soyunun tükenmekte olduğunu biliniyor.

 

Yorum yaz