DÜNYA

Rus Dışişleri: Rusya, Türkiye ve İran, Suriye anayasa komitesiyle ilgili çalışma grubu kurdu

Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye anayasa komitesinin kurulmasıyla ilgili konuların istişare edilmesi için bir çalışma grubu kurduğu belirtildi.
Sitede oku

Türk Dışişleri: Suriye Anayasa Komitesi'nin aday listeleri üzerinde mutabakat sağlandı
Rus, Türk ve İranlı diplomatlar, Suriye Anayasa Komitesi kurulmasına ve İdlib'deki duruma ilişkin konuları ele almak üzere Cenevre'de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya gelmişti. Taraflar, ikili ve üçlü görüşmeler de yapmıştı.

Cenevre'deki temaslar hakkında bir açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "İkili, üçlü ve dörtlü görüşmeler sırasında Soçi'deki Suriye Ulusal Uzlaşı Kongresi'nin tavsiyelerine ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak anayasa komitesi kurma konuları kapsamlı bir şekilde istişare edildi. Bu komitenin işleyişinin parametreleri gözden geçirilirken bununla ilgili tüm konularda mutabakat sağlanması amacıyla bir çalışma grubu kuruldu" ifadelerini kullandı.

Bakanlık, "Suriye'de uzun vadeli istikrar sağlanması ve krizin barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla bizzat Suriyeliler tarafından yürütülen siyasi süreci yoğunlaştırmanın gerekli olduğu konusunda ortak görüş dile getirildi" dedi.

Astana görüşmeleri Soçi'ye taşınıyor
ANKARA, LİSTELER ÜZERİNDE MUTABAKAT SAĞLANDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Cenevre'de 2 gün süren dörtlü görüşmelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşmede, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması çabaları kapsamında önemli bir aşama teşkil eden Anayasa Komitesi'nin oluşumu ve usul kuralları ele alınmıştır. Bu bağlamda, (Suriye hükümeti) rejim ve muhalefet tarafından önerilen (adaylara dair) listelere ilişkin ilke mutabakatı teyit edilmiştir" denmişti.

MİSTURA'NIN KÜÇÜK GRUPLA GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

Rus, Türk ve İranlı temsilciler ile BM temsilcisi Mistura arasındaki Suriye görüşmesi başladı
Mistura'nın kendilerine 'küçük grup' adını veren ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün'den temsilcilerle 14 Eylül'de bir araya gelmesi bekleniyor.

BM Temsilcisi, hem dörtlü görüşmelerin hem de küçük grupla yapılacak toplantının Suriye'de siyasi sürecin başlaması açısından son derece önemli olduğunu belirtmişti

 

Yorum yaz